FacebookYoutube
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
MeniuMENIU

Ponta "condamna cu fermitate" agresarea activiștilor de mediu, din urma cu 4 zile

Home » Articole » Ponta "condamna cu fermitate" agresarea activiștilor de mediu, din urma cu 4 zile

Link articol original:
https://www.mediafax.ro/social/guvernul-anunta-ca-ponta-condamna-cu-fermitate-agresarea-activistilor-de-mediu-din-urma-cu-4-zile-14356851

MEDIAFAX   BUCUREŞTI,
(28.05.2015, 20:56)    

        

Guvernul anunţă că Ponta "condamnă cu fermitate" agresarea activiştilor de mediu, din urmă cu 4 zile

Guvernul a transmis, joi seara, un comunicat în care arată că premierul Victor Ponta "condamnă cu fermitate" actele de agresiune fizică asupra unor activişti pentru mediu, comise în urmă cu patru zile pe Râul Alb, Hunedoara, şi cere identificarea şi tragerea la răspundere a agresorilor.

Primul ministru, Victor Ponta, condamnă cu fermitate actele de agresiune fizică comise în data de 24 mai 2015 asupra unor activişti ai societăţii civile care se documentau asupra unor lucrări de hidroamelioraţii de pe Râul Alb, judeţul Hunedoara şi cere instituţiilor abilitate ale statului să întreprindă toate măsurile necesare pentru identificarea, prinderea şi tragerea la răspundere a agresorilor. De asemenea, Primul Ministru îşi exprimă compasiunea pentru victimele acestui incident şi susţine apelul lansat de Coaliţia pentru Mediu din România", se arată în comunicatul transmis de Guvern.Comunicatul a fost transmis după ce Coaliţia pentru Mediu din România le-a solicitat preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta să ia măsuri urgente pentru a garanta securitatea activiştilor de mediu, după cazul de agresiune asupra acestora de la Hunedoara. 
Coaliţia pentru Mediu cuprinde peste 30 de organizaţii.

Duminică, două persoane - reprezentantul unui ONG de protecţia mediului şi cel al unei firme care construieşte o microhidrocentrală în satul Coroieşti (Hunedoara), la poalele Munţilor Retezat - au ajuns la spital în urma unui conflict izbucnit între mai multe persoane, fiind deschis dosar penal pentru tentativă de omor şi lovire.

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Hunedoara, Bogdan Niţu, declara atunci că Poliţia oraşului Haţeg a fost sesizată că în satul Coroieşti a avut loc un conflict spontan între mai multe persoane. Poliţiştii ajunşi acolo au stabilit că un bărbat în vârstă de 40 de ani, din oraşul Haţeg, s-a deplasat, împreună cu alte patru persoane, reprezentanţi ai unui ONG de protecţia mediului, în satul Coroieşti, cu intenţia de a se documenta cu privire la construirea unei microhidrocentrale.

 

Proiectul de la Coroieşti constă în construirea, exploatarea şi racordarea la sistemul energetic naţional a microhidrocentralei de pe râul Alb, iar beneficiarul este SC Abi Automotion SRL Deva. Autorizaţia de construire a fost emisă de Consiliul Judeţean Hunedoara în decembrie 2013, iar termenul de execuţie este de 36 de luni. Proiectul a fost demarat în 15 iulie 2014 şi urmează să fie finalizat în 15 iulie 2017.

Reprezentanţii CJ Hunedoara spun că autorizaţia de construire a fost emisă în baza acordului de mediu dat de Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, iar la dosar există şi o autorizaţie din partea Geoparcului Dinozaurilor din Ţara Haţegului.

De asemenea, în zonă, există un al doilea proiect în lucru, care presupune construirea de locuinţe de serviciu şi birouri, beneficiarul fiind SC Abi Ecoacvacultura SRL, tot din Deva, care a primit autorizaţie de construire de la Primăria comunei Sălaşu de Sus, în septembrie 2014. Termenul de execuţie este de 36 de luni, iar lucrările au început în septembrie 2014.

La finalul proiectului, în zonă ar trebui să fie construite trei microhidrocentrale, o pescărie, o zonă de procesare peşte, un imobil cu locuinţe şi birorui.

 

Articole
CĂLIN DEJEU - Biolog, activist de mediu
Microhidrocentralele au început să dis­tru­gă minunatele râuri de munte ale Ro­mâ­niei. În spatele oribilelor construcţii de beton racordate prin tuburi de metal, care înlocuiesc albiile apelor cristaline, stau diverşi afacerişti, puşi în scenă de agenţiile judeţene de mediu, de Ministerul Mediului şi de diverşi activişti de partid. Cu ei se luptă pe faţă, în câmp deschis, Călin Dejeu, ab­sol­vent al Facultăţii de Biologie de la Universitatea Ba­beş-Bolyai din Cluj. Este unul dintre cei mai temuţi luptători împotriva mafiilor distrugătoare de râuri, cu un curaj demn de admirat şi urmat. Spune simplu, convingător: "Consider că lupta mea pentru natură este o muncă de biolog; în aceste momente critice pen­tru biodiversitate, toţi biologii ar trebui să se im­plice, mai ales în această bătălie".
#Rezist manipulează pentru bani și politică
Puţini ştiu că identitatea vizuală #Rezist a fost creată de una dintre membrele de la Declic.ro. Este vorba despre Luminiţa Dejeu, care se prezintă singură astfel: „Este grafician de profesie și campaigner Declic.
Microhidrocentrale ridicate pe ultimul râu sălbatic din Carpați
Microhidrocentrale ridicate pe ultimul râu sălbatic din Carpați
NEWS-ALERT SE-NTOARCE ROATA: ALIN ANDRIONI, ACUZAT DE TENTATIVĂ DE OMOR
„Justiţiarul de Haţeg”, candidat etern şi perdant veşnic în alegeri, cunoscut prin mai multe provocări la adresa primarilor din zonă, a dat cu maşina peste un hunedorean, în timp ce voia să filmeze pe terenul acestuia
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
FacebookYoutube
© Copyright 2024 Râul Alb