FacebookYoutube
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
MeniuMENIU

FEBRA MICRO-HIDROCENTRALELOR. PRIMARUL COMUNEI BARU, ACUZAT CĂ A LUCRAT ÎN INTERESUL „BĂIEŢILOR DEŞTEPŢI DIN ENERGIE”

Home » Articole » FEBRA MICRO-HIDROCENTRALELOR. PRIMARUL COMUNEI BARU, ACUZAT CĂ A LUCRAT ÎN INTERESUL „BĂIEŢILOR DEŞTEPŢI DIN ENERGIE”

Link articol original:
https://zhd.ro/eveniment/politica-administratie/febra-micro-hidrocentralelor-primarul-comunei-baru-acuzat-ca-a-lucrat-in-interesul-baietilor-destepti-din-energie/

 

DE MARCEL BOT IUN. 11, 2015, 12:33 PM0

Primarul comunei Baru este acuzat de abuz în serviciu. Lui Răducanu i se reproşează că a luat decizii „de capul lui”, fără aprobarea consiliului local, decizii care au creat un avantaj nejustificat „băieţilor deştepţi din energie”, cu riscul de a compromite un proiect cu finanţare europeană nerambursabilă în valoare de 1,5 milioane de euro

 

 

 

Precum febra aurului de altădată, mirajul câştigurilor obţinute de pe urma microhidrocentralelor din Ţara Haţegului a înfierbântat mintea „băieţilor deştepţi din energie”, dar şi a unor demnitari locali. Primarul Daniel Răducanu s-a ales cu o plângere penală pe motiv că s-a folosit de calitatea sa de dregător peste comuna Baru pentru a se face util unui patron care a construit o microhidrocentrală în zonă.

Se învârt bani pe apele Bărişorului

Spre sfârşitul anului 2013, Primăria Baru a finalizat lucrările la drumul forestier ce leagă localitatea Baru de Bărişor. Este un proiect cu finanţare nerambursabilă, în valoare de 1,5 milioane de euro, obţinut prin Agenţia de Dezvoltare Rurală Vest. Potrivit contractului, derulat pe banii comunităţii europene, administraţia comunei nu avea voie să intervină cu modificări la proiect pe o perioadă de cinci ani. Concomitent cu acest proiect, Primăria s-a asociat cu firma SC Renewables Invest SRL pentru construirea unei microhidrocentrale în comună. Asocierea s-a făcut în august 2012, însă 80 la sută din lucrări au fost executate abia în 2014. Lucrurile s-au complicat în momentul în care „băieţii deştepţi din energie” au pregătit şantierul lucrărilor în urma cărora urma să fie băgat râul Bărişor în priză, la produs de curent. Şi de bani, mulţi bani.

Primarul, stăpân de comună

Pentru a pune afacerea cu energie pe roate, era necesar să fie spart drumul forestier ce tocmai fusese recepţionat. La începutul anului 2014, Daniel Răducanu încheie un act adiţional la contractul de asociere cu Renewables Invest SRL prin care se angajează să pună la dispoziţia „băieţilor deştepţi” un kilometru de drum forestier. Primarul dispune de bunurile patrimoniale ale comunei pe cont propriu, fără să mai ceară acordul consiliului local. De asemenea, Daniel Răducanu cere acordul Agenţiei de Dezvoltare Rurală să spargă drumul de care nu avea voie să se atingă timp de cinci ani. În adresa sa, primarul minimalizează intervenţia în infrastructura drumului şi primeşte acordul Agenţiei, cu precizări şi precauţiuni. Toată corespondenţa pare a fi, mai degrabă, un demers birocratic formal, să se acopere de hârtii în caz de ceva…

„Cine face şi desface tot timpul are ce face”

Drumul forestier finanţat de Uniunea Europeană este spart în primăvara anului 2014, „pe toată lungimea sa, şi pe partea stângă şi pe partea dreaptă a carosabilului, modificând astfel condiţiile de rezistenţă la trafic, deoarece proiectul şi studiul de fezabilitate nu prevăd tuburi de beton în infrastructura drumului, tuburi prin care circulă apă şi, datorită apariţiei unor eventuale probleme de presiune a apei şi a traficului, pot duce la grave probleme de siguranţă”,  se arată în plângerea penală formulată împotriva primarului Daniel Răducanu. Modificarea drumului, „împănat” cu tuburi de beton şi cabluri electrice, nu putea rămâne fără urmări.

Anchetă pe două fronturi

Procurorilor le rămâne în sarcină să afle pentru care motive şi-a pus Daniel Răducanu „pielea la bătaie”, ce l-a îndemnat pe primar să ofere ajutor unei firme private, ocolind dezbaterea şi aprobarea consiliului local. De asemenea, o anchetă a Departamentului de Luptă Antifraudă privind finanţarea europeană complică şi mai mult situaţia. Primăria Baru riscă să returneze 1,5 milioane de euro, pentru că e nelegal să spargi un drum finanţat cu fonduri europene în perioada de garanţie contractuală. Pe de altă parte, stricăciunile ce vor surveni pe parcursul celor cinci ani de garanţie nu mai pot fi remediate pe cheltuiala constructorului, care n-are nici un amestec în afacerea cu microhidrocentrala.

„Tot ce a fost, va mai fi”

Nu este pentru prima dată când primarul Daniel Răducanu ia decizii controversate pe cont propriu, punând în pericol proiecte cu finanţare europeană. În urmă cu câţiva ani, Răducanu a intervenit la reţeaua de alimentare cu apă, alt proiect cu finanţare europeană. Pe atunci, primarul admitea că a greşit, dar pretindea – foarte convingător – că a riscat în interesul comunităţii, fiindcă debitele proiectate erau prea mici şi apa potabilă nu avea cum să ajungă în locuinţele oamenilor care locuiesc la bloc în Baru. Acum primarul comunei Baru „loveşte” din nou. În acelaşi stil şi tot „de capul lui”, discutabil rămâne doar „interesul comunităţii”.

Salasan Valentin

O să vină si vremea lui.

Like · Reply · 1y

Vlad Pavăl

După ce a modernizat comuna vreți săl ardeți şi dacă nu facea nimic spuneți că nu face meritați să mergeți tot pe drum de țară fară iluminat.Ați uitat cum era înainte

Like · Reply · 1y

Salasan Valentin

Nu il arde nimeni aşa zice presa.

Articole
Vama Veche. O FOTOGRAFIE INCENDIARĂ face ocolul internetului! MIHAI GOȚIU, candidatul USR la Senat în Cluj, ESTE PREZENTAT DORMIND BEAT, CU UN PET DE BERE DREPT PERNĂ! “Trucaj”, susține acesta.
Vama Veche. O FOTOGRAFIE INCENDIARĂ face ocolul internetului! MIHAI GOȚIU, candidatul USR la Senat în Cluj, ESTE PREZENTAT DORMIND BEAT, CU UN PET DE BERE DREPT PERNĂ! “Trucaj”, susține acesta.
ACORD CONTRA NATURII – Procurorul General Augustin Lazar a dat dreptul membrilor Fundatiei Greenpeace sa participe la activitati de cercetare penala. PICCJ a semnat in 2018 un acord de colaborare cu Greenpeace prin care se obliga sa faca schimb de informatii si sa-si trimita note informative. Cum e posibil ca PICCJ sa aiba acord cu cineva care depune plangeri, denunturi sau sesizari privind savarsirea de infractiuni? Pe cand un protocol cu ONG-urile lui Soros?
Lumea Justitiei prezinta o noua colaborare parafata de Procurorul General al Romaniei Augustin Lazar (foto). Nu este vorba despre un protocol secret, si nici de unul incheiat cu vreun serviciu de informatii. Este vorba mai exact despre un acord de colaborare incheiat cu Fundatia Greenpeace Romania. O anomalie in opinia noastra, avand in vedere anumite prevederi din acest document, in special cea prin care membrilor Greenpeace li se dadea dreptul sa participe la activitati de cercetare penala. Ca sa nu mai spunem ca este total "contra naturii" ca un parchet, oricare ar fi el, sa aiba acord de colaborare cu un ONG care poate depune denunturi, plangeri penale si sesizari privind comiterea unor infractiuni la fel ca orice alt cetatean, fara sa beneficieze de drepturi in plus. Deci cu o parte din dosar. Pe acelasi principiu, PICCJ ar putea incheiat un protocol cu orice justitiabil, stabilind termeni clari de colaborare cu acesta si dandu-i posibilitatea de a participa la activitati de cercetare penala.
Soarta Râului Alb depinde din nou de Curtea de Apel Alba Iulia
Încurajată de ”pasivitatea” procurorilor, gașca de bătăuși de pe Râul Alb, care a șocat o lume întreagă în primăvara anului 2015, revine în forță și insistă să distrugă acest râu, relativ nealterat, unic în ”peisajul” sfâșiat al patrimoniului natural românesc. De această dată prin o păstrăvărie care nenorocește lunca râului și un sector al râului, chiar în zona de conservare specială a parcului natural ”Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului”!
APEL PENTRU RÂUL ALB – Scrisoare deschisă către Universitatea din București/ UPDATE: Răspunsul Universității București
APEL PENTRU RÂUL ALB – Scrisoare deschisă către Universitatea din București/ UPDATE: Răspunsul Universității București
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
FacebookYoutube
© Copyright 2024 Râul Alb