Audierile la sediul Poliţiei Haţeg au început duminică seara în prezenţa procurorului Herban Dorel. Televiziunile vuiau: „Cum au vrut mafioţii să-i omoare pe jurnaliştii străini”. ADEVĂRUL este că: N-a fost nici un jurnalist străin acolo, iar tentativa de omor s-a comis asupra mea! Leordean Vasile a recunoscut că a provocat violențele. Dar, public, eram deja condamnaţi şi organele de urmărire penală au început ancheta ca şi cum ar fi fost de datoria lor să confirme „sentinţa” dată de propaganda „eco" (video 15.1).
Grave nereguli la prelevarea probelor
Herban Dorel, primul procuror de caz, a emis patru ordonanţe1 prin care a dispus polițiștilor criminaliști identificarea şi ridicarea unor obiecte, înscrisuri sau date informatice ce pot servi ca mijloc de probă, inclusiv examinarea fizică a lui Leordean Vasile, în calitatea de victimă. (Leordean fusese lovit, dar a refuzat să depună plângere.) Păun Gabriel a fost ocolit de această procedură, chiar dacă el apărea pe toate canalele de ştiri ca fiind principala victimă a „atacului sălbatic de la Râul Alb”. De asemenea, pentru examinarea fizică a lui Păun nu există un proces verbal de constatare a leziunilor, întocmit de poliţişti. Această probă decisivă pentru clarificarea pretinselor leziuni suferite de Păun Gabriel nu a fost administrată niciodată de organele de urmărire penală. Confuzia creată de „neglijenţa” poliţiei i-a permis lui Păun să exagereze cu văicărelile. Ca să înţelegeţi cum stau lucrurile. Păun susținea că a fost victima unei tentative de omor, că are coaste rupte și hemoragie internă, însă medicii de la UPU Haţeg nu au putut constata leziunile reclamate de el, motiv pentru care Agent Green a făcut un scandal monstruos la Spitalul Haţeg, consemnat în fișa medicală: „ora 17:15 în salonul pacientului se filmează de către persoane fără a avea acordul instituției. Se solicită Poliția pe 112 rezolvarea situației"2.
Anchetatorii au încurajat mărturia mincinoasă
Începând cu orele 21:00, la primele audieri în fața primului procuror de caz, atunci când noi eram prezentați în știrile naționale drept ”brute” și ”agresori”, apar și primele mărturii mincinoase date în declaraţiile numiţilor: Andrioni Alin, Păun Gabriel, Sălăşan Luca, Leordean Vasile și Leordean Sara, Weidinger Gerit, care au încercat să transfere vinovăţia asupra noastră. Procurorul Herban le-a făcut „jocul” prin faptul că nu a reținut autorul tentativei de omor și a început urmărirea penală IN REM (pentru faptă), deşi a știut de la bun început cine este victima, cine este autorul infracţiunii și consecințele grave ale faptei. În acest context, Andrioni a fost audiat în calitate de martor şi a început să mintă, încurajat de atitudinea părtinitoare a procurorului Herban: „Agresorii au înconjurat mașina mea, nu am remarcat câți anume dintre aceștia, știu doar că erau în toate părțile și au dat cu bolovani după mașină. În acest context, eu rulând cu viteza 1, cu mașina pe drum neamenajat, cu gropi, unul dintre agresori a sărit din lateral stânga pe capotă şi s-a prins cu mâna de bara din față. Acesta era cu partea superioară a corpului aplecat pe capotă, cu mâna se ținea de bara frontală ce o am montată în față, iar cu picioarele pe lângă aripă. Precizez că eu chiar m-am speriat când l-am văzut și nu am realizat ce intenționează să facă. Bănuiesc faptul că intenționa să mă oprească. Eram cu mașina în mișcare cu viraj spre dreapta și din balansul mașinii, acest bărbat a căzut de pe mașină” (doc.1).
Această primă declaraţie dată de Andrioni Alin Constantin urmează scenariul lansat cu câteva ore mai devreme de cei doi şefi ai IPJ Hunedoara la scara elicopterului: „Mortul trebuia să fie vinovat”. În acele momente nu se ştia dacă voi scăpa cu viaţă și polițiștii conduceau ancheta în favoarea falşilor ecologişti. În acest context Andrioni a declarat că „bănuiește” că m-am pus în fața mașinii să nu treacă și că este vina mea că am ajuns pe punctul de a-mi pierde viaţa. Mai departe martorii și-au schimbă declaraţiile ca la comandă, de trei ori...
De trei ori mărturii mincinoase
Dacă privim cu atenţie declaraţiile martorilor, vom observa că toţi îşi modifică depoziţiile la indigo, de parcă ar fi scris după dictare. La primele audieri avem prima schimbare radicală în declaraţiile date de Leordean Vasile, Sălăşan Luca şi Leordean Sara, comparativ cele spuse de ei în faţa poliţiştilor care au făcut cercetarea de la faţa locului. Martorii declară că au fost victimele unei „atac sălbatic” şi că fapta lui Andrioni s-ar fi petrecut în limitele legitimei apărări. A urmat o perioadă în care se urmărea clasarea dosarului. Atunci toţi şi-au modificat declaraţiile, „pledând” că eu m-aş fi pus în faţa maşinii. Apoi, când devenise evident că dosarul va ajunge în instanţă, grupul s-a sucit la comandă, ca un cor bine dirijat să-l protejeze pe infractor, susţinând că nu au văzut sau nu îşi mai amintesc ce s-a întâmplat.
Leordean Vasile, „activistul” care ne-a provocat încă de la sosirea noastră în şantier, recunoaște la fața locului în declarațiile verbale (filmate de jandarmi) că el a declanșat ostilitățile de îndată ce am ajuns, dând cu pumnul în ATV-ul nostru. Pe parcursul cercetării de la fața locului, Leordean arată cu precizie „locul în care se afla parcat autoturismul de teren condus de Andrioni Alin-Constantin (foto 29) și locul până unde l-a târât pe Bocea Mihalache sub autoturism (foto 30), după care (Andrioni) a fugit”. Din analiza procesului-verbal de cercetare la faţa locului rezultă că Leordean Vasile a fost agresat de către Coman Alin numai după ce Andrioni Alin a fugit de la locul faptei (doc.2).
Ulterior, martorul își schimbă depoziția de trei ori succesiv, până ajunge să spună că nu a văzut nimic din ceea ce a comis Andrioni. Astfel, în prima declarație scrisă, Leordean susține minciunile care rulau deja pe rețelele de socializare: „Cei din ATV au coborât jos și au început să ne agreseze cu pumnii și cu picioarele, ne-au fugărit, pe mine m-au trântit jos, fiind mai aproape de ei și m-au lovit (...). În timpul incidentului, la un moment dat am văzut cum toți agresorii s-au urcat pe mașina mea și a lui Andrioni strigând și trăgând de uși. S-au urcat pe mașina mea și au lovit-o cu pietre, respectiv în parbriz. În acel moment a plecat Alin, când agresorii erau urcați pe cele două mașini". Deşi incidentul a fost filmat din mai multe unghiuri diferite, nu există nicio imagine care să justifice aceste minciuni declarate de Leordean Vasile. El nu mai recunoaşte nici faptul că a declanșat conflictul, dar declară că a văzut cum am fost călcat de mașină: „am văzut cum unul dintre agresorii noștri era sub mașină iar mașina mergea în continuare, până când a trecut de omul care era sub ea. În același timp ceilalți agresori ai noștri alergau pe lângă mașina lui Alin iar acesta nu a mai oprit mașina, plecând cu ea spre sat. Omul care a rămas jos după ce Alin Andrioni a trecut cu mașina deasupra lui, a rămas la pământ și nu s-a mai mișcat, dar era conștient” (doc.3).
În cea de a doua declarație, după câteva zile, Leordean își amintește doar ceea ce este convenabil pentru camarazii săi: „eu nu am putut observa cu exactitate ceea ce s-a întâmplat, însă atunci când mașina condusă de Andrioni se deplasează spre drumul de ieșire către Coroiești, și am văzut că în spatele ei este corpul unei persoane întinse pe jos. (...) În legătură cu aspectul consemnat în declarația anterioară, legat de faptul că Andrioni ar fi trecut cu mașina peste o persoană, arăt faptul că eram într-o stare de tensiune și nu pot confirma dacă acest lucru este real, sau cel puțin, eu consider că lucrurile stau cum am arătat astăzi”(doc.4).
La ultimele audieri, „amnezia” activistului devine totală:
„Întrebare: Ați văzut momentul lovirii lui Bocea Mihalache cu autovehiculul?
Răspuns: Nu. Nu am văzut acest moment, și doar mașina depărtându-se și cu grupul celorlalți alergând după aceasta” (doc.5).
Notabil este faptul că, la audieri, Leordean Vasile a refuzat să depună jurământul pe motiv că religia îi interzice să jure. Se pare că religia nu l-a putut opri cu privire la porunca a noua - „Să nu minți!”.
Sălăşan Luca este cel de al doilea martor „eco” care iniţial, la fața locului, a indicat „cu precizie” dinamica infracțiunii: „Numitul Sălăşan Luca ne indică locul în care se afla parcat autoturismul de teren condus de Andrioni Alin-Constantin (foto 34), locul în care a lovit pe victima Bocea Mihalache (foto 35) și locul până unde l-a târât sub autoturism (foto 36), după care (Andrioni) a fugit”. Ajuns la audieri, Sălăşan Luca suferă pierderi de memorie de la o declaraţie la alta.
În prima declarație, el a susținut aceleași minciuni că am început să-i lovim de la început. A mai plusat, așa cum au făcut-o și cei doi polițiști la scara elicopterului, că am încercat să opresc mașina lui Andrioni: „Cei din ATV au început să îl lovească pe Vasi, acesta a căzut la pământ iar aceștia au continuat să-l lovească (...) Aceștia au zgâlțâit mașinile, au tras de portiere, au dat cu pietre dar nu au reușit să deschidă ușile deoarece le blocasem (...) La un moment dat, în timp ce încercam să o liniștesc pe Sara, am observat mașina lui Andrioni - care era oprită între plăcuțele de avertizare și mașina noastră și, când era aproximativ între noi și drum, puțin în fața noastră, în zona din fața mașinii lui Andrioni, nu sunt sigur dacă era total pe capotă cu picioarele în aer sau parțial pe mașină dar cu picioarele pe pământ, se afla un bărbat pe care l-am perceput ca încercând să oprească mașina lui Andrioni să plece din zonă”. Sălășan recunoaște și întărește informația consemnată în procesul verbal, că a văzut când am fost luat pe capota mașinii lui Andrioni: „ l-am văzut pe bărbatul care anterior era pe capota, aflându-se căzut la pământ, în poziția întins iar mașina lui Andrioni cred că plecase spre direcția de coborâre” și confirmă procesul-verbal de cercetare la fața locului: „La fața locului s-au făcut niște fotografii cred că de către un polițist, am indicat ceea ce știam apoi am fost aduși la sediul Poliției Hațeg”(doc.6).
Câteva zile mai târziu, martorul nu mai recunoaște că a văzut momentul în care am fost lovit și purtat pe capota mașinii: „Jeepul condus de Andrioni s-a deplasat inițial în față, apoi a efectuat un viraj la dreapta pentru a ne ocoli, iar în acele momente am văzut un om care se afla în fața mașinii lui Andrioni. După aceea, m-am întors către Sara care era în stare de șoc” (doc.7).
La a treia depoziție scrisă, Sălăşan renunță la scuza cu privitul în altă parte și sfârșește prin a ascunde adevărul pe bază de amnezie: „Nu îmi amintesc dacă am văzut momentul în care Andrioni Alin a trecut cu mașina peste Bocea Mihalache, dar îmi amintesc momentul în care Bocea Mihalache era întins la pământ și cineva îl ținea cu o mână puțin ridicat. Eu nu am o imagine clară a ceea ce s-a întâmplat dacă a dat în el, a trecut peste el ori nu a trecut, nu mai știu”(doc.8).
Leordean Sara Mădălina urmează același scenariu al mărturiilor progresiv mincinoase pe care le-au depus și ceilalți doi „apărători ai mediului” (infracțional). La fața locului, ea arată „cu precizie” (foto 31, 32 și 33 din procesul verbal) cum am fost lovit de mașină și locul până unde am fost târât de jeepul cu care Andrioni a fugit, după care, la audieri, susține în două declarații că eu m-aș fi aruncat în fața mașinii. Totuși, spre deosebire de ceilalți, Leordean Sara recunoaște, în cea de a treia și ultima sa depoziție, că a mințit în privința faptului că m-aș fi aruncat pe capotă.
Prima declarație scrisă: „am văzut momentul în care Andrioni Alin a plecat cu mașina lui și în timp ce o parte din cei din ATV dădeau cu pumnii și picioarele în mașina lui Alin, unul dintre ei s-a aruncat pe capota mașinii condusă de Andrioni Alin. Eu nu am văzut atunci că acel bărbat să fie călcat cu mașina de Andrioni Alin, ci doar cei din ATV strigau ulterior: „L-a călcat cu mașina!”; „Ați venit aici să omorâți oamenii!”. Încă o dată precizez că eu l-am văzut pe acel bărbat că doar s-a aruncat pe capota mașinii, nu am văzut să fie călcat de mașină”. (doc.9).
A doua declarație. „Întrebare avocat Barbul Sibiu: Dacă puteți preciza ce mișcări a făcut persoana care s-a aruncat peste capota mașinii lui Andrioni Alin? Răspuns: „Eu am văzut că bărbatul respectiv era poziționat în stânga mașinii, mașina era în viraj spre dreapta, iar bărbatul respectiv a sărit pe capotă, ca să-l oprească. (...) Am fost foarte speriată, dar am observat precis că bărbatul respectiv s-a aruncat pe capotă” (doc.10).
A treia declarație: „când m-am uitat pe geam înspre mașina lui Andrioni, am văzut un individ pe care nu l-am cunoscut, ulterior am aflat că se numește Bocea, era agățat de capota partea stângă a mașinii lui Alin Andrioni, cumva prins la jumătatea, însă m-am speriat și am pus mâinile la ochi și nu am văzut ce s-a întâmplat în secundele următoare.
Întrebare Avocat Frânc: L-ați văzut pe domnul Bocea aruncându-se pe capota mașinii?
Răspuns: Declar că mai multe persoane se aruncau pe mașină în momentul în care Alin a încercat să fugă de acolo, nu l-am văzut aruncându-se dar am dedus că asta s-ar fi putut întâmpla.
Întrebare Aocat Frânc: De ce ați declarat în declarațiile din data de 18.06.2015 și 24.05.2015 ca l-ați văzut pe domnul Bocea aruncându-se pe capota mașinii?
Raspuns: Nu știu ce am declarat în declarația anterioară însă sub presiunea momentului declarația fiind făcută la câteva ore după incident se poate să fi spus că domnul Bocea s-a aruncat pe mașină” (doc.11).
Cum să spui că nu ai văzut o faptă criminală ce s-a petrecut sub ochii tăi? Acolo s-a produs un eveniment ieşit din comun, care atrage involuntar privirea: îl vezi chiar şi dacă n-ai vrea. Cum să declari că n-ai văzut, când tu însuţi ai indicat „cu precizie locul unde a fost lovit numitul Bocea Mihalache precum și locul până unde victima a fost târâtă sub autoturism”?! Cum e posibil ca ofiţerii care au condus audierile să fi acceptat declaraţiile mincinoase, având la dosar procesul verbal de cercetare la faţa locului, act însuşit de toţi martorii care arată „cu precizie” aceste detalii?!
Acest șir de întrebări retorice confirmă scenariul lansat cu câteva ore mai devreme de cei doi şefi ai IPJ Hunedoara la scara elicopterului: „Mortul e vinovat”. Organele de urmărire penală și gaşca de agenți „eco” au ignorat complet probele administrate la fața locului, precum şi faptul că actul criminal s-a produs sub ochii a 14 persoane. În continuare o să vedeți că, în pofida tentativelor de muşamalizare, faptele sunt evidente şi nu au putut fi ascunse la nesfârşit.
Note:
1 1) Ordonanţă de delegare a organelor de cercetare penală ale poliţiei judiciare din cadrul IPJ Hunedoara, Serviciul de Investigaţii Criminale, din cadrul Poliţiei Oraşului Haţeg şi din cadrul Secţiei 7 de Poliţie Rurală Baru, pentru următoarele acte de urmărire penală: efectuarea cercetarii la fața locului. examinarea fizică a numitului Leordean Vasile, identificarea şi ridicarea unor obiecte, înscrisuri sau date informatice ce pot servi ca mijloc de probă (doc.12);
2) Ordonanţă de dispunere a cercetării la faţa locului pentru determinarea/clarificarea împrejurărilor de fapt ce prezintă importanță pentru stabilirea adevărului (doc.13);
3) Ordonanţă de dispunere a efectuării constatării medico-legale prin examinarea fizică și a documentelor medicale privind pe numitul Păun Gabriel (doc.14);
4) Ordonanţele în care să se dispună predarea de obiecte de către Leordean Vasile şi Bocea Mihalache, în urma cărora poliţiştii criminalişti au întocmit procesele-verbale de predare obiecte şi au realizat planşele fotografice cu obiectele ridicate (doc.15).
2 Fișa de asistență medicală în UPU și buletin radiologic Păun Gabriel (doc.16)