Raidurile pseudo-ecologiști sunt prezentate de procurori, pe baza unor alegaţii şi ambiguităţii manipulatorii, drept adevărate acte de eroism civic. Diversiunea avea scopul de a legitima tentativa de omor. Aşa au apărut (retroactiv, după trei ani) mărturii mincinoase cum că eu aş fi vrut cu tot dinadinsul să mă sinucid sub roţile maşinilor conduse de hărţuitorii mei. Aberaţia a fost preluată „din zbor” de organele de urmărire penală şi de propaganda haştagistă, care au pus mână de la mână pentru a construi artificial o poveste cu parfum de credibilitate (video 25.1).
După tentativa de omor, #ONG-iştii au fabricat două povești pentru manipularea judecătorilor. De administrarea acestor „probe” s-a ocupat procuroarea Gavadia Emiliea Elena, cu câteva zile înainte de pensionare (18 mai 2018). Ea s-a deplasat la Cluj pentru a-l audia pe Dejeu Călin, deşi la audierea mea refuzase să consemneze că am fost hărţuit sistematic luni la rând de către Dejeu şi gaşca #rezist din Cluj. (Gavadia: „Pe mine hărţuirea la care aţi fost supus nu mă interesează”; „Exclud un act premeditat”; „Nu mă interesează decât ce s-a întâmplat în ziua respectivă, nu mă interesează alte aspecte”.) Audierea lui Dejeu şi administrarea probelor lui mincinoase a fost ultima intervenţie în dosar a procuroarei Gavadia. Se apropia termenul fixat de judecători pentru trimiterea dosarului în instanţă, iar procuroarea era preocupată doar de mărturii în favoarea autorului tentativei de omor.
Frăţia protocoalelor ONG-uri – Parchetul General
Prima poveste a fost depusă la dosar ONG-istul Călin Dejeu (membru Declic), în data de 4 mai 2018, şi este însoţită de un text explicit care arată scopul pentru care a fost fabricată „proba”. Citez: „acesta este textul pe care i l-am trimis lui Andrioni pentru a se apăra la proces”. Autorul textului este „activistul” Munteanu Dacian, iar la dosar l-a depus Dejeu Călin. „În lumina celor întâmplate în data de 24.05.2015 pe Râul Alb, respectiv incidentul nefericit în care Dvs. şi echipa de investigatori de mediu aţi căzut victima unui atac furibund al unor persoane aflate în strânsă legătură cu dl. Bocea Mihalache, atac soldat cu victime de ambele părţi… ....vă trimitem câteva imagini filmate în data de 19.04.2015, imagini cu care se poate dovedi faptul că dl. Bocea a mai sărit şi cu alte ocazii în faţa maşinilor... ... s-a aruncat peste capotă, cu brațele întinse lateral, strigând să nu plecăm de acolo, fiindcă este terenul lui privat și nu ne lasă să plecăm și că va chema poliția”, scrie Munteanu, preşedinte ONG „SENS” (doc.1).
Problema e că pe colajele prezentate ca „probe” se vede că eu nu m-am „aruncat peste capotă, cu brațele întinse lateral”, după cum recunoaşte şi autorul mărturiei mincinoase. „Nu apare decât într-un colţ de imagine Bocea cu un par în mână, zicând Stop, Stop, pentru că apoi am închis camera, iar mai apoi doar se aude cum spune că am încercat să îl călcăm cu maşina, dar eu zic că e o dovadă clara de, modus operandi”.
„Dovadă clară” (care nu are nicio imagine doveditoare) a fost infirmată de Florin Delinescu, şoferul maşinii cu care au descins agenții „eco”:
Întrebare: Aţi spus că domnul Bocea a ieşit în faţa maşinii dumneavoastră?
Răspuns: Mergea pe mijlocul drumului, părea că se plimbă şi nu s-a dat la parte din faţa maşinii, s-a oprit, a ridicat mâinile şi a zis să oprim; eu m-am oprit chiar lângă dânsul" (doc.2). De fapt eu chiar mă plimbam cu soția pe proprietatea mea, pe care ei o invadaseră, cum au făcut-o de nenumărate ori. I-am găsit filmând organizarea de șantier, fix în același loc în care s-a produs tentativa de omor asupra mea, în 24.05.2015. Știam că scopul lor era să ne oprească investițiile: „această investiţie nu se va realiza" - spunea atunci Munteanu Dacian (Episodul 5). Le-am atras doar atenția că se află pe o proprietate privată și i-am somat să stea ca să chem poliția. Nu am avut nici un contact cu mașina lor, așa cum susține Munteanu Dacian: „Dl Bocea a rămas aplecat peste capotă și lipit de mașină încă circa 2 minute".
La finalul textului autorul ne dezvăluie care este scopul acestor mărturii mincinoase: „a arăta similitudinea dintre cele două situații, cea din 19 aprilie 2015 și cea din 24 mai 2015, privind modul de operare al acestor indivizi, dat și tiparul comportamental în situația în care dl. Bocea s-a aruncat pe capota mașinii”. (De parcă eu nu aveam ce face decât să sar ca pinguinul pe mașini.) Nu există nicio probă reală că m-am aruncat pe mașinile lor. Dar – ce să vedeți! – fabulaţiile agenţilor „eco” au fost acceptate la dosar de procuroarea Găvădia, deşi ele sunt ticluiri grosolane menite să sugereze vinovăţia mea.
După cum se ştie, în acei ani încă funcționau protocoalele încheiate de Parchetul General cu anumite ONG-uri de mediu privind cooptarea „activiştilor” în anchetele penale.
„Aţi minţit poporul cu televizorul”
O altă filmare contrafăcută pentru a servi drept probă că eu blochez drumul maşinilor a fost depusă de Căin Dejeu la dosarul cauzei în data de 9 mai 2018. Filmare a fost făcută de o echipă a studioului TVR Cluj pentru emisiunea “Natură şi Aventură” realizată de Pavaloiu Dan care a fost împreună cu Dejeu Calin pe traseul microhidrocentralei de la Coroieşti în data de 21 mai 2015. Episodul a fost difuzat de postul de naţional de televiziune abia după un an de la filmare, cu scopul evident de a pune presiune pe judecători. În filmul postat pe YouTube este prezentată o parte a discuţiei pe care am avut-o cu echipa TVR sosită pe Râul Alb:
Bocea: Întrebaţi-mă ce doriţi. Eu vă spun absolut ce doriţi, ca să se termine odată cu minciunile, în sensul că eu am muncit la această poveste de 4 ani de zile, am obţinut toate aprobările cerute de instituţiile României şi internaţionale.
Pavaloiu: Eu nu am îndoială că aţi muncit, vă cred.
Bocea: Minciunile dl. Dejeu în legătură cu ilegalităţile care s-au făcut nu au temei legal.
Dejeu: Ce minciuni?
Bocea: Aţi spus că am obţinut avize ilegal.
Dejeu: Da, în primul rând avizul de strategie energetică a României interzice microhidrocentralele în Situl Natura 2000 declarat pentru peşti.
Bocea: Sunteți în eroare pentru că eu am avizul sitului. Adică, spuneți că toate instituțiile dau avize ilegal?
Călin Dejeu minte când spune că investițiile de pe Râul Alb nu se pot realiza. Există cel puţin trei documente legale, temeinice şi ÎN VIGOARE care conferă amplasamentului statutul de zonă de dezvoltare durabilă. Este vorba de PUG-ul comunei Sălaşu de Sus; PUZ-ul zonei şi documentaţia după care funcţionează situl Natura 2000 Strei-Haţeg. Dejeu ştia acest lucru pentru că tot el spune într-o petiţie că lucrările sunt „la câţiva metri de habitatul prioritar 91E0”.
Cu acea ocazie nu au fost niciun fel de incidente între noi, iar afirmaţiile “că i-am blocat şi nu le-am dat voie să continue” sunt false şi nu au acoperire în realitate. Pe filmuleţ se aude foarte clar când le spun să meargă pe unde vor, dar nu pe terenurile mele. Ce puteam face câtă vreme ei refuzau dialogul cu documente şi prezentaseră deja în spaţiul public mai multe minciuni despre investiţiile noastre?
În filmare apare o maşină parcată pe marginea drumului şi replica lui Păvăloiu Dan care spune: “No, a blocat drumul”. În realitate, maşina a ajuns acolo mai târziu și nu era a mea, ci a unor constructori din Piteşti care veniseră să-mi facă o ofertă pentru realizarea investiţiei. Cei doi constructori ai firmei Litat Construct SRL din Argeş pot confirma că nu se ocupă de „blocade” în Retezat. Dar procurorii pur şi simplu nu au fost interesaţi să afle adevărul.
Evident că aceste pseudo-mărturii nu au ce căuta într-o cercetare penală serioasă. Evident că procurorii au administrat probe după ureche, fără să ţină seama nici măcar de acel sâmbure de adevăr pe care îl respectă şi culegătorii de folclor. De fapt, cele două poveşti reţinute la dosar sunt doar nişte aluzii menite să sugereze legitimitatea atentatului de pe Râul Alb