Înainte să ajungem în șantier ,,apostolii mediului" ne așteptau cu trei camere de filmat pornite. Când am oprit ATV-ul, unul dintre ei ne-a provocat la violențe în stilul diversiunilor practicate de membrii grupării #Rezist: îşi filmează „ţintele” în timp ce le şicanează până le scot din minţi, după care postează pe rețelele de socializare filmuleţe editate, contrafăcute în aşa fel încât să-şi pună victimele într-o lumină defavorabilă în fața opiniei publice. Acelaşi mod de „operare” a fost folosit și în data de 24.05.2015 (video 13.1).
Păun Gabriel a început să dezinformeze autorităţile şi opinia publică cu privire la cele întâmplate pe Râul Alb, imediat după ce a plecat de la locul faptei. A minţit în legătură cu prezenţa sa „întâmplătoare” pe Râul Alb şi a minţit spunând că a fost bătut „instant” când am ajuns în şantier. A transmis mesaje mincinoase privind evenimentele de la Râul Alb şi a manipulat cu colaje contrafăcute opinia publică şi mersul anchetei. Dar mai înainte de orice sunt necesare câteva precizări în legătură cu filmarea făcută de Păun și denumită tot de el: „Tentativa de omor asupra investigatorului Agent Green 24.05.2015". Pe înregistrarea video apare ora 17:52:00, în loc de ora 13:00:00, cât era de fapt atunci când s-au produs evenimentele. Or, „meseria” lui Păun - Agent Green, este tocmai aceea de a surprinde informaţii în flagrant delict, ceea ce presupune o datare riguroasă a filmărilor. Şi în mod cert, Agent Green a venit cu intenţia (declarată, de altfel) de a înregistra şi de a difuza imagini de la Râul Alb. În condiţiile în care orele înregistrărilor sale nu coincid cu realitatea, se confirmă faptul că imaginile au fost editate şi măsluite după câteva ore, cu scopul evident de a împiedica aflarea adevărului.
Varianta originală a înregistrărilor video ar fi arătat adevărata poveste a „Scandalului de pe Râul Alb” şi, pe parcursul zilei de 24 mai 2015, fugarii au avut cel puţin trei ocazii să predea aparatele de filmare, dacă erau de bună credinţă şi doreau să se afle adevărul: 1. Puteau să meargă cu filmările direct la Poliţie; 2. Puteau să meargă cu poliţiştii după camera de filmat şi după Păun; 3. Puteau să predea aparatele la primele audieri în faţa procurorului. De ce nu au predat „instant” acele probe? Asta veţi înţelege din cele ce urmează.
Până să înceapă audierea lui Păun (ora 20:05), agenții „eco” erau deja vedete la ştiri. Sugestive sunt titlurile colajelor care au fost postate pe YouTube, în seara zilei de 24.05.2015, înainte ca „activiștii” să se prezinte la audieri: „Tentativa de omor asupra investigatorului Agent Green”- promovat de ONG-ul Agent Green, „Analiza video profesionistă a ambuscadei criminale din Retezat”- promovat de ONG-ul Nostra Silva, „Activişti atacaţi, Râul Alb, Geoparcul Dinozaurilor"- promovat de ONG-ul România Curată, „Scene șocante în Retezat"- promovat de Nostra Silva. În realitate, s-a dovedit că aceste colaje sunt doar niște momeli aruncate unui public credul, care şi-a pus mari speranţe în „apărătorii mediului”. Titlurile dovedesc un abuz de încredere dus cu viclenie până la extrem. Pare neverosimil, dar până acum niciun poliţist, procuror sau judecător nu a fost interesat să stabilească corect succesiunea cronologică a faptelor. Nimeni nu i-a întrebat pe activişti ce au făcut minut cu minut, de la comiterea atacului criminal până când s-au prezentat la audieri.
Prin vârtejul declaraţiilor mincinoase
Păun Gabriel, Tudor Tudoran (avocatul său) şi Weidinger Gerit (prietena din Austria) recunosc că au recuperat camera de filmat ascunsă în boscheţi, însă ei se contrazic cu privire la momentul recuperării. Austriaca spune că au luat camera înainte de a merge la spital (faza cu taxiul), iar avocatul Tudoran declară că asta s-a întâmplat după prezentarea la Urgenţă. În fine, Gabriel Păun s-a ţinut de minciuni în contradictoriu cu toate mărturiile.
Gabriel Păun: „Eu împreună cu avocatul Tudor Tudoran şi Gerit am mers să recuperăm camera şi după ce am găsit-o am verificat dacă există înregistrări video pe ea şi am văzut câteva imagini timp de o secundă şi am și auzit înregistrarea audio asociată acestor imagini convingându-mă că există probe. Nu am vizionat toată înregistrarea. La secţia de poliţie în prezenţa mea nu au fost vizualizate imaginile înregistrate pe camera în discuţie, nu ştiu ce au făcut ceilalţi”. (...) „Nu ştiu când au fost predate la procuror filmările, dar îmi amintesc că în seara zilei de 24 mai 2015 filmările au ajuns la un post de televiziune unde am mers şi eu, era noapte deja, după audierile de la sediul Poliţiei Haţeg” (doc.1).
Avocat Tudor Tudoran: „În calitate de avocat al persoanei vătămate Gabriel Păun l-am însoţit pe acesta şi pe prietena lui, Gerit, cetăţean austriac, în momentul în care aceştia au recuperat camera video ce se aflase în posesia lui Gerit şi pe care aceasta din urmă o ascunsese de teamă; le-am spus că ea poate conţine probe şi că trebuie recuperată. După recuperare le-am cerut camera şi cred că am privit pe întreaga înregistrare cu ei doi împreună, iar imaginile au fost transferate, creând o copie pe laptopul meu. Cu aceeaşi ocazie i-am cerut și am primit de la Gabriel Păun cardul conţinând imaginile înregistrate de el cu camera telefonului său în scopul de a conserva probele. Recuperarea şi examinarea imaginilor a avut loc undeva în afara localităţii, pe drumul dintre Haţeg, înspre Coroieşti, după ce Gabriel Păun fusese la spital şi mai înainte de a merge la organele de poliţie. După aceea am mers la sediul poliției din oraşul Haţeg unde au fost luate declaraţii lui Gabriel Păun şi prietenei acestuia, eu asistând la audieri. Îmi amintesc că mai înainte de audieri nu am prezentat anchetatorilor imaginile” (doc.2).
Weidinger Gerit: „Camera de luat vederi pe care am folosit-o nu-mi aparţine, nu are un card de memorie, în sensul că tot ce se filmează rămâne în memoria camerei şi arăt faptul că înregistrarea a fost copiată în format electronic, dându-i şi domnului avocat TUDOR TUDORAN, eu mi-am păstrat o copie, iar o altă copie am predat-o unei televiziuni germane. În acest moment, pe camera de luat vederi nu mai am înregistrarea respectivă, pe care am şters-o când am ajuns în Austria”.
Alin Andrioni: „Îmi amintesc faptul că după incident, în timpul anchetei, înainte de luarea declaraţiilor, primul procuror de caz a privit împreună cu Păun Gabriel, avocatul acestuia şi cu jurnalista pe înregistrarea făcută de aceasta din urmă, şi au văzut împrejurările întâmplării, apoi au ieşit afară şi mi-au spus ceea ce se întâmplase”(doc.3).
Probe date anchetatorilor la reluare
Din declaraţiile lor reiese clar că nu au reuşit să-şi sincronizeze minciunile, dar ştim sigur cel puţin două lucruri: 1. Au vizionat filmările; 2. Le-au descărcat pe un computer (cel puţin). Şi în mod cert ele au fost prelucrate pentru că altfel nu se explică tăinuirea lor. În după-amiaza zilei de 24 mai 2015, aşa-zişii ecologişti au ticluit acele colaje mincinoase pe care le-au postat pe reţelele de socializare pentru a crea impresia că noi suntem „brutele” unei agresiuni cu impact internaţional. Colajele au fost transmise Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, prin e-mail după câteva zile, de către Bogdan Tudor-Todoran.
Tele-justiţie cu procuror
Pe parcursul audierilor din seara tentativei de omor, tele-justiţia rula pe un televizor aflat în sediul poliţei, la concurenţă cu ancheta oficială. Potrivit declaraţiei inculpatului Andrioni Alin, procurorul a vizionat o filmare împreună cu Păun, avocatul acestuia şi cu Weidinger Gerit, înainte să ia primele declaraţii. În mod straniu, procurorul și organele de cercetare penală nu au făcut nici un demers pentru ca numiţii Andrioni Alin, Păun Gabriel şi Weidinger Gerit să predea aparatele de filmare şi filmările originale, care constituiau mijloace de probă esenţiale pentru aflarea adevărului.
Colajele mincinoase au „dictat” cursul anchetei în favoarea celor care au provocat atentatul de pe Râul Alb. Ca să înțelegeți, filmările originale nu au ajuns niciodată la dosarul tentativei de omor, dar nici procurorii nu le-au cerut niciodată. În ordonanțele pe care le-au emis nu au solicitat experților criminaliști să constate dacă filmele sunt autentice. Amprenta digitală arată fără echivoc că asupra filmărilor depuse la dosar se intervenise editorial.