FacebookYoutube
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
MeniuMENIU

Atentatul de la Raul Alb
Episodul 9 - Viaţa mea s-a prăbuşit în mai puţin de 30 de secunde

Home » Episoade » Episodul 9 - Viaţa mea s-a prăbuşit în mai puţin de 30 de secunde

Atât i-a trebuit infractorului care, privindu-mă cu sânge rece în timp ce filma, a apăsat pedala acceleraţiei până când am fost băgat sub maşină şi târât pe o distanţă de 6 metri, momente în care autovehiculul a trecut cu roata din stânga spate peste mine, lăsându-mă aproape mort la pământ, după care a fugit de la locul faptei. (video 9.1)

Era duminică, 24 mai 2015, ora 13:00, când Andrioni a trecut cu maşina peste mine și am rămas paralizat la pământ. A fost anunţat imediat serviciul de urgenţă 112 și am fost transportat la spital. La ora 13:30 a început cercetarea de la faţa locului, iar dosarul a ajuns la instanţa de fond după şase ani, trei luni şi 12 zile. Autorul faptei nu a fost reţinut nici măcar o secundă pentru fapta săvârşită cu violenţă, iar autorii morali ai atentatului de la Râul Alb au continuat linşajul asupra mea chiar şi în clipele acelea de după tentativa de omor, când nici un medic nu putea prognoza că voi scăpa cu viaţă. În acest episod vă prezentăm filmul evenimentului aşa cum s-a produs în realitate, bazându-ne pe imagini filmate chiar de agenții de influență, dar prezentate într-o succesiune logică şi cronologică, nu haotic și tendențios cum au fost ele expuse de anchetatori și de presa ONG-istă. Imaginile dovedesc că ei ne-au provocat la violențe, după care Andrioni Alin a comis tentativa de omor, trecând în mod intenționat cu mașina peste mine.

 

,,Ecologiști" de duminică

Andrioni Alin, Păun Gabriel, Leordean Vasile, Sălăşan Luca și Leordean Sara s-au întâlnit în data de 24.05.2015, în jurul orelor 11:00-12:00 şi au plecat cu două maşini de teren în zona şantierului de la Râul Alb. Descinderea a fost minuţios pregătită pe parcursul mai multor luni, aşa cum am arătat în episoadele anterioare. Surprinde totuşi un amănunt care confirmă că vizita nu avea scopul unei reale documentări pe teren: au venit „la faţa locului” într-o zi de duminică la prânz. De ce ar alege cineva o zi nelucrătoare să vadă cu ochii lui cum se lucrează într-un şantier? De ce să faci o documentare duminica, atunci când n-ai cum să obţii informaţii de la factorii implicaţi, respectiv: autorităţi de mediu, constructori, investitori? Sub paravanul „documentării”, vizita a fost exact ce s-a dovedit a fi: un atentat violent, organizat cu scopul de a ne îndepărta din zonă cu orice preţ. Chiar şi prin omor. Au plusat pentru că celelalte manevre eşuaseră. Fusesem monitorizat, hărţuit şi calomniat încă din anul 2014. Ştiau totul despre şantierul de la Râul Alb. Aveau informaţii foarte clare despre noi, Leordean Vasile și Leordean Sara fiind dintr-un sat vecin, ştiau că duminică la prânz se adunau sătenii la birtul satului, unde mergeau de regulă şi angajaţii noştri. Duminica nu lucrăm, astfel că ei nu aveau cum să surprindă presupuse activităţi ilegale la microhidrocentrală. Când cele două maşini cu activişti au trecut prin satul Coroieşti, în dreptul birtului au încetinit și i-au filmat, provocator, pe Coman Alin, Coman Neluțu, Bocea Adrian şi Vințonescu Gabriel. După aceea au mers mai departe, oprindu-se la amplasamentul microhidrocentralei, care se află la un kilometru în amonte de sat, acolo unde erau panourile cu textul „Şantier în lucru”. Fiul meu şi ceilalţi angajaţi care fuseseră filmaţi au venit să mă anunţe că iar suntem vizitaţi de cei care ne denigrează în presă. Am hotărât să merg să stau de vorbă cu ei, să văd ce vor, în speranţa că se vor lămuri şi vor înceta să ne mai hărţuiască. Mi s-au alăturat cei care mă anunţaseră şi membrii familiei Coman cu care tocmai luam masa de prânz. (Coroieşti este un sat de munte în care nu se întâmplă mare lucru, oamenii erau curioşi şi nu puteam să-i opresc.) Tuturor le-am atras atenţia pe drum să rămână calmi: „Domnul Bocea s-a dat jos şi ne-a spus să nu ne luăm de ei, că o să vorbească el cu ei” (doc1).

 

Agenții „eco” au provocat violenţele pe Râul Alb

În momentul în care am ajuns în şantier am observat că Păun Gabriel ne filma și le-am atras atenția că se afla pe o proprietate privată. Coman Nelu si Lascu Cornel le-au spus cu voce tare: “Ce căutați pe o proprietate privata? Ce căutați aici? Cine sunteți, De ce ce filmați?”. Eu nu știam cine sunt, nu-i văzusem niciodată până atunci. Andrioni Alin, Păun Gabriel şi Weidinger Gerit ne filmau, iar Leordean Vasile a dat cu pumnul în parbrizul ATV-ului nostru când am oprit lângă el și a început, fără nici un motiv, să mă îmbrâncească și să mă îndemne să-l lovesc. Nu am răspuns provocărilor. Singurele discuţii dintre noi și ei, înainte ca Andrioni Alin să treacă cu maşina peste mine, au fost: 

Bocea Mihalache: „Stai, stai, lasă-l, lasă-l.”

Leordean Vasile: „Dă-i!”

Bocea Mihalache: ,,Cine eşti? Cine eşti?"

Leordean Vasile: ,,Nu contează cine sunt. Dă-i!”

Bocea Mihalache: ,,Cine eşti?"

Leordean Vasile: „Dă-i!” (video 9.2)

   

 

De la provocarea violenţelor la tentativa de omor

Din imaginile filmate de Andrioni Alin se vede că, în momentul în care am coborât din ATV, Leordean a venit spre mine în poziția boxerului. Văzând că sunt provocat la violenţe i-am pus palmele peste mâini și am trecut mai departe pe lângă el. Am ajuns în dreapta mașinii care se deplasa cu o viteză foarte mică (2-3 km/h) și am observat că șoferul și persoana din dreapta ne filmau ostentativ. Mi s-a părut suspect că șoferul avea gluga de la hanorac trasă pe cap. De ce să te camuflezi sub glugă într-o zi însorită de vară, fiind în interiorul maşinii? În mod firesc am vrut să văd cine sunt persoanele care filmau pe proprietatea noastră, astfel că am continuat să merg pe lângă jeep-ul cu geamuri fumurii pe spate. Când am ajuns în dreptul roții din dreapta față șoferul a virat brusc spre mine. De frică să nu mă lovească m-am retras câțiva pași în spate și am ajuns în faţa mașinii. Când Andrioni a realizat că i-am văzut fața a accelerat și m-a luat pe capota maşinii. Am reușt să mă prind cu mâinile de bullbar-ul mașinii și m-am ținut cât am putut pentru a mă salva. Nu am reușit, însă, să-mi ridic picioarele de pe pământ și am fost tras sub mașină. Șoferul nu a frânat deloc, a accelerat în continuare și a fugit de la locul faptei. 

   

Fiul meu și cei care ne însoțeau, când au văzut că am fost lovit de mașină s-au speriat și au strigat foarte tare la şofer: ,,Băăă!.. Oprește!...” La fel și Weidinger Gerit s-a speriat când a văzut că am fost luat pe capotă și a țipat la șofer să nu treacă peste mine:

„Shit! (n.l. traducere: La dracu)…

Shit, shit (n.l. La dracu! La dracu!)…hăăă!

O my God! O my God! O my God! (n.l. traducere: Dumnezeule! Dumnezeule! Dumnezeule!)… O my God! (n.l. traducere: Dumnezeule!)...

Shit! you ran over him! – n.l. traducere: La dracu! Ai trecut peste el” (video 9.3)

Reacția spontană, colectivă și identică de manifestare a celor din grupul meu, prin strigăte și lovirea mașinii cu mâinile, în același timp, nu a constituit un „atac” asupra mașinii, ci a fost o reacție firească, legitimă și disperată de a-l determina pe șofer să oprească deplasarea mașinii cu mine pe capotă

       

Toate acestea s-au întâmplat în mai puţin de 30 de secunde, din momentul în care am ajuns în şantier şi până în momentul când a trecut cu maşina peste mine. În acest interval de timp nu a existat nici o provocare sau agresiune din partea noastră. Din imaginile filmate de Păun Gabriel, din exteriorul mașinii, se vede că cei care mă însoțeau s-au alarmat doar în momentul în care șoferul a virat brusc la dreapta spre mine și m-a luat pe capotă. Aceștia nu au avut nimic în mâini și nu s-au atins de mașina lui Andrioni, nici când era pe loc și nici când a trecut pe lângă ei. Când au văzut cum m-a lovit cu mașina și cum a trecut peste mine, rămânând paralizat la pământ, aproape mort, fiul meu și cei care ne însoțeau au alergat să prindă criminalul. După câţiva metri şi-au dat seama că nu pot să-l ajungă şi au aruncat cu două pietre în urma mașinii, pe care probabil au lovit-o în partea din spate.

 

Tu cum ai reacționa dacă un așa-zis ecologist ar trece cu maşina peste tatăl tău? 

​Pe timpul producerii tentativei de omor șoferul avea gluga de la hanorac pe cap, glugă pe care și-a dat-o jos înainte de a intra în sat. Ce înseamnă asta? Evident că nu a vrut să fie văzut. Să nu uităm că la acea vreme își spunea Justițiarului de Hațeg”. Un scandalagiu laș, despre care a tot vorbit presa locală: Alin Andrioni, cunoscut ca şi „Justiţiarul de Haţeg”, a candidat, în ultimii ani, la funcţii de primar sau de parlamentar în Ţara Haţegului, din partea mai multor partide, pierzând, de fiecare dată, în mod lamentabil. Nici o campanie electorală la care a participat Andrioni nu a fost lipsită de scandaluri, acesta fiind cel care provoca incidentele” (autor: Amarildo Szekely) (art.1).

       
În acele clipe de confuzie și panică Lascu Cornel l-a observat pe Păun Gabriel, care stătea de-o parte şi continua să mă filmeze. Acestea sunt împrejurările în care a izbucnit o scurtă agresiune asupra lui. Păun Gabriel nu a fost bătut instant”, aşa cum a mințit în toate declaraţiile şi interviurile pe care le-a dat. În realitate el a filmat în permanenţă: de când am ajuns noi în şantier şi, până când Andrioni Alin a părăsit locul faptei. Emoțiile provocate de faptul că se trecuse cu mașina peste mine și eram aproape mort la pământ nu pot fi descrise. În acele momente, toţi cei prezenţi – chiar şi ecologiștii" provocatori, erau şocaţi de violenţa extremă şi inexplicabilă a gestului comis de Andrioni Alin. Fiul meu și ceilalți au reacționat numai în urma impactului emoțional provocat de cruzimea faptei. Nu știu cum ar fi reacționat altcineva, în momentul în care vede un ,,salvator al mediului” trecând cu mașina peste tatăl lui, peste o rudă sau peste altă persoană nevinovată (video 9.4)

Întreg incidentul are 4 (patru) momente cruciale, în ordine cronologică: 1. Leordean Vasile incită la violență imediat cum am ajuns în șantier, declanşind o stare de tensiune între părţi; 2. Andrioni Alin profită de agitaţia momentului şi comite tentativa de omor „cu sânge rece”; 3. Fiul meu și celelalte persoane de față se alarmează văzând că am fost luat pe capota mașinii și încearcă să oprească mașina care trecea peste mine sub ochii lor; 4. După ce s-a îndepărtat mașina lui Andrioni, localnicii s-au întors la locul faptei și numai atunci Lascu Cornel și Antal Andrei l-au agresat pe Păun Gabriel, iar Coman Alin l-a agresat pe Leordean Vasile. 
Imediat după tentativa de omor, Andrioni Alin împreună cu Păun Gabriel au împrăștiat minciuna că noi i-am atacat instant și că eu m-am aruncat pe mașină. Această minciună nu a stat nici o clipă în picioare. Dacă era așa, palmele mele trebuiau să fie pe capotă, nu pe lângă corp prinse de acea bară. Nu se aruncă nimeni cu capul înainte fără să folosească mâinile pentru a-şi proteja fața. La faţa locului am fost 14 persoane la distanţă foarte mică unii de alţii. Toți au văzut cum am fost trântit la pământ de mașina condusă de Andrioni Alin. Cu certitudine, acesta a ştiut ce face. A trecut intenţionat cu maşina peste mine şi n-a încercat nici o clipă să mă evite în vreun fel, după care a fugit de la locul faptei, fără să-i pese că m-a lăsat aproape mort la pământ.​ 

Cum au deturnat #Agenții de influență realitatea după fuga de la locul faptei este de noaptea minţii, după cum veţi putea constata din episoadele următoare.

Episoade
Episodul 10 - Cercetarea de la faţa locului, o fărâmă de normalitate la dosar
Cercetarea la faţa locului a început la orele 13:30. Aşadar, organele de cercetare penală au ajuns la față locului după o jumătate de oră de la comiterea tentativei de omor. Urmele incidentului erau nealterate, iar la locul faptei se mai aflau trei „activişti” (Leordean Vasile, Sălăşan Luca, Leordean Sara) şi patru „localnici” (Coman Nelu, Coman Neluțu, Lascu Cornel şi Vinţonescu Gabriel). Toţi fuseseră martori oculari ai infracţiunii și aveau proaspătă în minte imaginea celor întâmplate. Toți au fost sinceri în acele momente și au prezentat exact desfășurarea evenimentelor.
Episodul 11 - Voluntari la deturnarea anchetei
Pentru a înțelege abuzurile care au urmat după tentativa de omor de la Râul Alb e bine să ne amintim contextul: era în 2015, anul în care dreptatea se înfăptuia în numele ”interesului național” din sufrageria generalului Gabriel Oprea, pe atunci ministru de Interne. Cei care au reușit să înțeleagă cum funcționează "Statul" știu că exista în fiecare județ câte o ”sufragerie” locală. Din Hunedoara, Răducanu Daniel a fost cooptat în ”politica mare”, unde se știe că anumite grupuri de interese fac legea, iar convingerile politice contează mai puțin.
Episodul 12 - Ticluirea probelor, între absurd şi ticăloşie
Agenții „eco” au dezlănţuit un amplu proces de dezinformare, imediat după ce eu am fost zdrobit sub maşina cu care Andrioni Alin a fugit de la locul faptei. Trei agenţi eco au apelat serviciul de urgenţă 112, raportând informaţii false cum că Păun Gabriel e pe moarte şi alt ecologist a fost ucis în bătaie de către noi. Manipularea a prins. Câteva ore mai târziu, când Păun a apărut viu şi nevătămat la TV, nimeni nu a mai cercetat minciunile alarmiste lansate strategic prin „112”. Propaganda # îşi aranjase terenul pentru a mă transforma din victimă în atacator.
Episodul 13 - Filmulețele contrafăcute au „dictat” cursul anchetei
Imediat cum a plecat de la locul faptei, Păun Gabriel a început să dezinformeze autorităţile şi opinia publică cu privire la cele întâmplate pe Râul Alb. A minţit în legătură cu prezenţa sa „întâmplătoare” pe Râul Alb şi a minţit în legătură cu faptul că a fost bătut „instant” când am ajuns în şantier.
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
FacebookYoutube
© Copyright 2024 Râul Alb