FacebookYoutube
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
MeniuMENIU

Atentatul de la Raul Alb
Episodul 8 - Apostolii mediului, din aburii petrecerii direct la scandal

Home » Episoade » Episodul 8 - Apostolii mediului, din aburii petrecerii direct la scandal

Descinderea la şantierul de pe Râul Alb din 24 mai 2015 fusese minuţios pregătită, după cum reiese din declaraţiile celor implicaţi. Deşi au încercat să inducă ideea că s-au regrupat accidental în Retezat, veţi vedea că nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. De altfel, „micile” lor minciuni şi „nevinovatele” inexactităţi, strecurate abil printre adevăruri de necontestat, au avut ca efect deformarea realităţii pas cu pas. Cu ajutorul lor, gașca #eco a reuşit să inducă falsa impresie că ei au fost victimele unui atac mafiot, deşi eu sunt singura persoană a cărei viaţă a fost iremediabil distrusă de acest eveniment.

 

Ultimele pregătiri înaintea tentativei de omor

Sâmbătă seara, o zi înaintea tentativei de omor, pe data de 23 mai 2015, Andrioni Alin şi-a sărbătorit ziua de naştere la pensiunea Retezat, unde a apărut şi Leordean Vasile. În acea seară a ajuns la pensiune şi Păun Gabriel. Dejeu l-a recomandat pe Andrioni Alin ca ghid local şi l-a pus la curent pe Păun cu „agresiunea” care ar fi avut loc asupra celor doi localnici – Sălăşan Luca şi Leordean Sara (incident descris de noi în episodul 7). La cheful din acea seară de la Pensiunea Retezat au stabilit să meargă toţi pe teren în ziua următoare.
Dejeu Călin oferă detalii despre organizarea comandoului: “Cunosc date în legătură cu incidentul respectiv, aflându-le din discuţii telefonice atât cu Andrioni Alin-Constantin, cât și cu Sălăşan Luca şi Păun Gabriel. Precizez faptul că am avut discuţii cu Păun Gabriel şi în ziua de dinaintea incidentului, întrucât aflasem că este în zona Haţegului şi cunoşteam faptul că este implicat cu organizaţia nonguvernamentală pe care o reprezenta în combaterea tăierilor ilegale de pădure, mai precis în ariile protejate. În acea discuţie cu Păun Gabriel i-am propus să meargă în zona Râului Alb să vadă ce se întâmplă în acea arie protejată. Îmi amintesc că l-am pus în legătură cu Andrioni Alin” (doc.1).
Afirmaţiile lui Dejeu sunt confirmate şi de Păun Gabriel, preşedintele ONG-ului Agent Green, care recunoaşte că a fost contactat de Călin Dejeu, în mod repetat, pe parcursul a două luni anterioare atentatului de pe Râul Alb. Păun spune că în 23 mai 2015, în ziua premergătoare atentatului, Dejeu l-a pus în legătură cu Andrioni Alin. În ciuda acestor detalii de organizare, toţi pretind că s-au întâlnit întâmplător şi ca „din întâmplare” s-au cazat la aceeaşi pensiune în Retezat, pe Râul Mare, într-o zonă destul de îndepărtată de locul descinderii. Andrioni Alin declară că: „În urmă cu trei zile, am fost contactat telefonic de biologul Călin Dejeu, de la Universitatea din Cluj, care mi-a spus că voi fi contactat de un domn de la asociaţia AGENT GREEN, care se numeşte Gabi Păun, care se ocupă cu investigaţiile privind defrişările şi nerespectarea legislaţiei de mediu. Urma să fiu contactat în 23.05.2015, însă în acea seară am urcat la pensiunea Retezat, pentru a sărbători ziua mea de naştere. Întâmplător, la aceeaşi pensiune se afla şi Păun Gabriel, împreună cu o tânără din Austria şi doi jurnalişti de la Deutsche Welle” (doc.2).  În realitate n-a existat nici un jurnalist german, dar minciuna asta declarată cu seninătate în faţa anchetatorilor, amplificată şi speculată la maxim de trompetele presei ONG-iste, avea să dea impresia unui scandal internaţional devastator pentru noi.

 

Şoferului nici măcar nu i-au testat alcoolemia

Leordean Vasile este un alt personaj care pretinde că a „picat” accidental la Pensiunea Retezat, unde se întâlnise cu ceilalţi membri ai grupului. „Eu sunt prieten cu Andrioni Alin Constantin, acesta fiind din zona respectivă, și ştiu că acesta a postat pe Facebook un articol privitor la un proiect de construcţie a unei microhidrocentrale în zona unde a fost agresată sora mea. (...) Aseară, respectiv 23.05.2015, fiind cazat la pensiunea „Retezat”, de pe Râul Mare, m-am întâlnit cu Andrioni Alin Constantin, care îşi serba ziua de naştere. Împreună cu acesta erau mai multe persoane. Am înţeles că era prezent un reprezentant al agenţiei AGENT-GREEN, care mi-a fost prezentat ulterior de către Alin. Am relatat acestuia ce s-a întâmplat cu sora mea şi acest reprezentant al asociaţiei AGENT-GREEN ne-a solicitat să mergem astăzi cu ei la locul respectiv, pentru a face un reportaj cu sora mea” (doc.3). De asemenea, Andrioni Alin mai declară că: „Eu am fost prezentat lui Păun Gabriel de către avocatul meu, Bara Bogdan. Am stabilit împreună cu Păun Gabriel că, a două zi, respectiv astăzi, să mergem în zonă, să vedem la faţa locului ce se întâmplă. Eu sunt prieten, fiind şi coleg de facultate cu Leordean Vasile, care era şi el la ziua mea. Conform înţelegerii, a doua zi, respectiv astăzi, pe la orele 11:30-12:00, m-am întâlnit cu Păun Gabriel şi prietena sa austriacă la Sântămărie Orlea. De aici, eu am luat în maşină pe Păun şi pe austriacă. Leordean Vasile, a sosit şi el cu maşina sa şi am plecat împreună spre Băieşti, localitate de unde acesta din urmă a luat pe sora sa şi pe prietenul ei. În această formaţie, am plecat spre punctul unde s-a întâmplat incidentul din urmă cu o săptămână”.
Aşadar, cel puţin patru dintre membri grupului au chefuit în noaptea de sâmbătă spre duminică la Pensiunea Retezat de pe Râul Mare. Andrioni Alin a trecut cu maşina peste mine duminică, la ora 13:00, la câteva ore după ce s-a spart petrecerea, dar anchetatorii NU i-au testat alcoolemia, deşi ştiau că vine după o noapte de chef, fiindcă acest amănunt a fost declarat de toţi duminică seara, după tentativa de omor, atunci când au fost luate primele declaraţii. Să fi fost doar o regretabilă omisiune a organelor de cercetare penală? Greu de crezut! Înţelegeţi de ce a fost ţinut dosarul în cercetare mai bine de şase ani? Pentru că sunt zeci de astfel de situaţii în care au fost muşamalizate sau ticluite probe în favoarea grupului
care mi-a invadat proprietatea.

 

Premeditarea faptelor

Întâlnirea de la Pensiunea Retezat, din 23.05.2015, nu a fost întâmplătoare. Din declaraţiile date de membrii grupului reiese clar că descinderea de a doua zi a fost minuţios pregătită. Andrioni Alin: „Din acea seară am stabilit şi cine va merge în cele două puncte: eu, Gabi Păun, Leordean Vasile, Leordean Sara, prietenul ei Luca şi jurnalista. Am plecat cu toţii în direcţia Râului Alb, voiam să ajungem în Retezat în zona defrişărilor și am ajuns în zona plăcuţelor care ofereau date despre şantierul investiţiei lui Bocea Mihalache, din zona comunei Sălaşu de Sus, satul Coroiești, judeţul Hunedoara” (doc.4) . În data de 24 mai 2015, Andrioni Alin, Păun Gabriel, Sălăşan Luca, Leordean Vasile, Leordean Sara şi Weidinger Gerit au descins în zonă, unde Leordean Vasile a început să ne provoace şi să instige la violenţe fără niciun motiv. De fapt, membrii acestei grupări şi-au premeditat faptele, acționând ca la ,,carte". Mai întâi ne-au construit o imagine negativă în spaţiul public, pe care au promovat-o cu ajutorul aparatului de propagandă, pentru a stârni un sentiment de ură împotriva noastră. Ne-au acuzat, fără nici o dovadă, că suntem “mafioţi agresivi şi interzicem accesul pe vale, cu bâte şi câini”, după care au venit în şantier de mai multe ori, unde ne-au provocat şi hărţuit în mod repetat.

Pregătirea asaltului decisiv a fost motivul întâlnirii din data 23.05.2015 de la pensiunea Retezat, unde am văzut că s-au organizat şi au stabilit echipa care va merge la Râul Alb, să se confrunte cu noi. A doua zi, ei au descins pe proprietatea noastră, în șantier, și au declanşat violenţa.

Episoade
Episodul 9 - Viaţa mea s-a prăbuşit în mai puţin de 30 de secunde
Atât i-a trebuit infractorului care, privindu-mă cu sânge rece în timp ce filma, a apăsat pedala acceleraţiei până când am fost băgat sub maşină şi târât pe o distanţă de 6 metri, momente în care autovehiculul a trecut cu roata din dreapta spate peste mine, lăsându-mă aproape mort la pământ, după care a fugit de la locul faptei. Era ora 13:08 când a fost anunţat serviciul de urgenţă 112. La ora 13:30 a început cercetarea de la faţa locului, iar dosarul a ajuns la instanţa de fond după şase ani, trei luni şi 12 zile. Autorul faptei nu a fost reţinut nici măcar o secundă pentru fapta săvârşită cu violenţă, iar autorii morali ai atentatului de la Râul Alb au continuat linşajul asupra mea chiar şi în clipele acelea de după tentativa de omor, când nici un medic nu putea prognoza că voi scăpa cu viaţă.
Episodul 10 - Cercetarea de la faţa locului, o fărâmă de normalitate la dosar
Cercetarea la faţa locului a început la orele 13:30. Aşadar, organele de cercetare penală au ajuns la față locului după o jumătate de oră de la comiterea tentativei de omor. Urmele incidentului erau nealterate, iar la locul faptei se mai aflau trei „activişti” (Leordean Vasile, Sălăşan Luca, Leordean Sara) şi patru „localnici” (Coman Nelu, Coman Neluțu, Lascu Cornel şi Vinţonescu Gabriel). Toţi fuseseră martori oculari ai infracţiunii și aveau proaspătă în minte imaginea celor întâmplate. Toți au fost sinceri în acele momente și au prezentat exact desfășurarea evenimentelor.
Episodul 11 - Voluntari la deturnarea anchetei
Pentru a înțelege abuzurile care au urmat după tentativa de omor de la Râul Alb e bine să ne amintim contextul: era în 2015, anul în care dreptatea se înfăptuia în numele ”interesului național” din sufrageria generalului Gabriel Oprea, pe atunci ministru de Interne. Cei care au reușit să înțeleagă cum funcționează "Statul" știu că exista în fiecare județ câte o ”sufragerie” locală. Din Hunedoara, Răducanu Daniel a fost cooptat în ”politica mare”, unde se știe că anumite grupuri de interese fac legea, iar convingerile politice contează mai puțin.
Episodul 12 - Ticluirea probelor, între absurd şi ticăloşie
Agenții „eco” au dezlănţuit un amplu proces de dezinformare, imediat după ce eu am fost zdrobit sub maşina cu care Andrioni Alin a fugit de la locul faptei. Trei agenţi eco au apelat serviciul de urgenţă 112, raportând informaţii false cum că Păun Gabriel e pe moarte şi alt ecologist a fost ucis în bătaie de către noi. Manipularea a prins. Câteva ore mai târziu, când Păun a apărut viu şi nevătămat la TV, nimeni nu a mai cercetat minciunile alarmiste lansate strategic prin „112”. Propaganda # îşi aranjase terenul pentru a mă transforma din victimă în atacator.
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
FacebookYoutube
© Copyright 2024 Râul Alb