FacebookYoutube
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
MeniuMENIU

Atentatul de la Raul Alb
Episodul 7 - ONG-iști la vânătoare de senzațional

Home » Episoade » Episodul 7 - ONG-iști la vânătoare de senzațional

Era o zi de duminică, cu o săptămână înainte de atentatul de pe Râul Alb. În zona şantierului de la Coroieşti şi-au făcut apariţia Sălăşan Luca şi prietena acestuia – Leordean Sara. Sălăşan face parte din „divizia locală”de # activişti şi, potrivit propriilor declaraţii, mai fusese de 7-8 ori să spioneze locul la îndemnul lui Călin Dejeu, căruia îi raportase că: „lucrările la şantier erau în acelaşi stadiu ca şi în iarnă”, după cum singur declară în faţa anchetatorilor (video 7.1).

Evenimentele din 17 mai sunt caraghios de banale: o hârjoneală între tineri, fără nicio legătură cu investiţiile de pe Râul Alb şi fără ca eu să fi ştiut de existenţa acelui incident. Faptul divers din 17 mai a fost amplificat, răstălmăcit şi mediatizat de propaganda ONG-istă care m-a scos pe mine vinovat că aş păzi valea în stil mafiot. Concluzia aberantă a fostului senator Mihai Goţiu nu este susţinută nici măcar de mărturiile „activiştilor” implicaţi. Iată cum sunt descrise faptele de către „victima” Sălăşan Luca potrivit declaraţiilor date în faţa organelor de poliţie: „În data de 17.05.2015, împreună cu prietena mea ne-am dus la Festivalul Narciselor în loc. Nucşoară şi i-am spus prietenei mele că dacă tot suntem în zonă să mergem până în zona şantierului. (…) În acest moment lângă noi a venit un ATV model mai mare cu 5 locuri, din care au coborât 4 bărbaţi. Cel care a condus ATV-ul şi despre care am aflat ulterior de la Sara că se numeşte Coman Alin, a venit lângă noi, a început şi el şi ceilalţi trei să ne acuze că am venit să facem poze la nişte lemne care se aflau tăiate lângă pod pentru ca ulterior să le putem fura şi toţi 4 au început să îmi pună mâna în gât, mi-au smuls un medalion de la gât şi întrucât Sara a reacţionat verbal la acuzele lor şi chiar le-a făcut un gest obscen cu degetul, Coman Alin i-a dat o palmă peste faţă. Până la urmă, discutând eu cu Coman Nelu – tatăl lui Coman Alin, le-am explicat scopul prezenţei noastre în zonă, acesta a înţeles şi am plecat din zonă, noi afirmând că nu vom reveni în zonă” (doc.1). 
Din declaraţia lui Coman Nelu, angajat la firma noastră la acea vreme, rezultă că nu a existat nici un fel de agresiune în acea zi: „Acolo am văzut un băiat şi o fată. Băiatul filma proprietatea cu un aparat foto, pe care l-a băgat în buzunar în momentul când ne-a văzut. L-am întrebat ce caută acolo, el ne-a spus că a venit să se plimbe cu fata, să facă un fel de album sau o poză de nuntă. Precizez că nu a avut loc nici un conflict atunci între noi”. „Revin şi arăt că, în timpul evenimentului descris mai sus, nici una dintre persoane nu a fost agresată”.

Isteria provocată de presa ONG-istă în jurul evenimentului ne-a indicat pe noi responsabili de incident. Însă chiar şi aşa, se vede limpede din toate declaraţiile că ei au fost cei care au iniţiat şi provocat incidentul. Edificator în acest sens este schimbul de mesaje dintre „activistul” Sălăşan Luca şi Coman Alin. „Dialogul” s-a purtat prin mesageria scrisă a telefoanelor mobile în seara zilei de 17 mai 2015: 

Sălăşan Luca: „Coşmarul vieţii tale a început…! O să îl privesc cu plăcere!”- ora 18:36

Coman Alin: „O să ne privim reciproc… „- ora 19:17

Sălăşan Luca: „Proşti am mai văzut o grămadă… dar şi nesimţiţi pe deasupra sunt mai rar. E un caz pe care o să îl „studiez” până în măduva oaselor!”- ora 19:31.

Când Sălăşan Luca a transmis mesajul: „Coşmarul vieţii tale a început…! O să îl privesc cu plăcere!”, ştia foarte bine ce spune şi pe ce se bazează. Peste doar o săptămână el făcea parte din grupul celor care au descins la Coroieşti, atunci când ne-au provocat la violențe și a fost comisă tentativa de omor. 

 

Complici la ticluirea probelor

În ziua următoare, în data de 18.05.2015, Gotiu Mihai a publicat un articol la fel de mincinos şi tendenţios ca şi cele anterioare la adresa noastră pe site-ul romaniacurata.ro: ,,De dimineață, pe adresa România Curată am primit mai multe imagini din aceeași zonă, unde se taie masiv lemn. În amonte de zona în care au fost coborâți buștenii se află atât un parc natural, cât și Parcul Național Retezat. Cei doi tineri care au încercat să urce pe vale (și care au realizat fotografiile), acuză faptul că ar fi fost agresați de către un consilier local și de încă două persoane care erau cu el, fiind blocați să meargă mai departe. VOM REVENI CU AMĂNUNTE” (art.1). În acest articol se vede că Goțiu Mihai a plusat, spunând că ,,în amonte se află un parc natural, cât și Parcul Național Retezat". În realitate terenurile pe care sunt proiectate investițiile noastre nu au nimic în comun cu acele parcuri. Toţi știau de la localnici că acele lemne pe care le-au fotografiat aparțineau composesoratelor din zonă. Mai mult, Dejeu Călin a fost împreună cu Păvăloiu Dan exact în același loc, în data de 27.04.2015, și au filmat aceleași lemne. Cercetările au dovedit că tăierile au fost legale şi că nu aveau nicio legătură cu investiţiile noastre.​
Revenind la pretinsa agresiune asupra celor doi „tineri activişti”, trebuie spus că nu există nici o probă care să confirme existenţa vreunui act de violenţă în ziua de 17 mai 2015. Cât despre dunga roșie de la gâtul lui Sălășan Luca, se vede limpede că și-a produs-o, după acea întâlnire, prin frecare repetată cu șnurul de la gât. Nici din declarația lui nu rezultă că i-ar fi făcut-o cei cu care s-a întâlnit în acea zi. 
Aceste provocări, amenințări și ticluiri de probe au fost făcute cu scopul evident de a obţine un incident care să demonstreze că suntem violenţi, așa cum mă descria Goțiu Mihai: “Valea este păzită, în stil mafiot, de patronul firmei şi “voluntari”, cu bâte şi câini”. Până la urmă s-a demonstrat că eu nu am existat în această poveste. Despre acea ,,vizită" am aflat după jumătate de an, în momentul în care am primit o copie a dosarului de tentativă de omor. Atunci am cerut explicații lui Coman Nelu despre incident şi tot atunci Coman Alin mi-a arătat amenințările pe care le-a primit pe mesageria telefonului său.

În episoadele următoare o să vedeți că acest incident a fost consemnat într-un act oficial abia după săvârşirea tentativei de omor din 24 mai şi a făcut obiectul dosarului penal nr. 456/P/2015, construit artificial şi retroactiv. De această farsă judiciară aveau să se folosească în exces şi abuziv atât procurorii, cât şi agitatorii de Mediu. 

Episoade
Episodul 8 - Apostolii mediului, din aburii petrecerii direct la scandal
Descinderea la şantierul de pe Râul Alb din 24 mai 2015 fusese minuţios pregătită, după cum reiese din declaraţiile celor implicaţi. Deşi au încercat să inducă ideea că s-au regrupat accidental în Retezat, veţi vedea că nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. De altfel, „micile” lor minciuni şi „nevinovatele” inexactităţi, strecurate abil printre adevăruri de necontestat, au avut ca efect deformarea realităţii pas cu pas. Cu ajutorul lor, gașca #eco a reuşit să inducă falsa impresie că ei au fost victimele unui atac mafiot, deşi eu sunt singura persoană a cărei viaţă a fost iremediabil distrusă de acest eveniment.
Episodul 9 - Viaţa mea s-a prăbuşit în mai puţin de 30 de secunde
Atât i-a trebuit infractorului care, privindu-mă cu sânge rece în timp ce filma, a apăsat pedala acceleraţiei până când am fost băgat sub maşină şi târât pe o distanţă de 6 metri, momente în care autovehiculul a trecut cu roata din dreapta spate peste mine, lăsându-mă aproape mort la pământ, după care a fugit de la locul faptei. Era ora 13:08 când a fost anunţat serviciul de urgenţă 112. La ora 13:30 a început cercetarea de la faţa locului, iar dosarul a ajuns la instanţa de fond după şase ani, trei luni şi 12 zile. Autorul faptei nu a fost reţinut nici măcar o secundă pentru fapta săvârşită cu violenţă, iar autorii morali ai atentatului de la Râul Alb au continuat linşajul asupra mea chiar şi în clipele acelea de după tentativa de omor, când nici un medic nu putea prognoza că voi scăpa cu viaţă.
Episodul 10 - Cercetarea de la faţa locului, o fărâmă de normalitate la dosar
Cercetarea la faţa locului a început la orele 13:30. Aşadar, organele de cercetare penală au ajuns la față locului după o jumătate de oră de la comiterea tentativei de omor. Urmele incidentului erau nealterate, iar la locul faptei se mai aflau trei „activişti” (Leordean Vasile, Sălăşan Luca, Leordean Sara) şi patru „localnici” (Coman Nelu, Coman Neluțu, Lascu Cornel şi Vinţonescu Gabriel). Toţi fuseseră martori oculari ai infracţiunii și aveau proaspătă în minte imaginea celor întâmplate. Toți au fost sinceri în acele momente și au prezentat exact desfășurarea evenimentelor.
Episodul 11 - Voluntari la deturnarea anchetei
Pentru a înțelege abuzurile care au urmat după tentativa de omor de la Râul Alb e bine să ne amintim contextul: era în 2015, anul în care dreptatea se înfăptuia în numele ”interesului național” din sufrageria generalului Gabriel Oprea, pe atunci ministru de Interne. Cei care au reușit să înțeleagă cum funcționează "Statul" știu că exista în fiecare județ câte o ”sufragerie” locală. Din Hunedoara, Răducanu Daniel a fost cooptat în ”politica mare”, unde se știe că anumite grupuri de interese fac legea, iar convingerile politice contează mai puțin.
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
FacebookYoutube
© Copyright 2024 Râul Alb