FacebookYoutube
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
MeniuMENIU

Atentatul de la Raul Alb
Episodul 6 - #Rezist nu rezistă

Home » Episoade » Episodul 6 - #Rezist nu rezistă

Campania de manipulare prin presă a continuat cu o nouă descindere pe Râul Alb, în data de 21 mai 2015. Pe traseul investiţiilor m-am întâlnit cu Dejeu Călin, Păvaloiu Dan (de la TVR 2 Cluj) şi încă două persoane cu camere de luat vederi. Se aflau pe drumul comunal, lângă o altă proprietate de-a mea din amonte. M-am prezentat şi le-am spus că le pot arăta datele proiectelor noastre, deşi firesc ar fi fost să vină în mod deschis, nu să filmeze pe ascuns şi să ne discrediteze în presă. I-am rugat să spună ce-i interesează şi m-am oferit să le stau la dispoziţie, însă mi-am dat seama că nu erau interesaţi de un dialog corect şi decent. Cu siguranţă erau deranjaţi de faptul că am dat „nas în nas” cu ei pentru că s-au întors singuri din drum. (video 6.1)

Eu eram împreună cu doi constructori care au asistat la toate discuţiile. La un moment dat aceştia le-au spus că nu este corect cum procedează pentru că aceste proiecte chiar nu afectează negativ mediul, aşa cum le-au prezentat ei în presă. La acea întâlnire nu le-am permis să meargă pe terenurile mele, dar nici nu i-am împiedicat să-şi vadă de drum – aşa cum au încercat să insinueze în materialul difuzat, pretinzând că „i-am blocat şi nu le-am dat voie să continue”. Materialul a fost difuzat pe postul public de televiziune după un an de la filmare, fix în momentul în care magistraţii urmau să se pronunţe într-un litigiu dintre noi şi „activişti”. Evident că menirea lui era de a pune presiune pe judecători, nu de a informa opinia publică. Iată şi dovada: la data difuzării materialului se ştia că plângerea lui Dejeu Călin a fost neîntemeiată. El ne-a acuzat că facem parte din „mafia lemnului, că am tăiat pădurea în mod ilegal” şi ne-a făcut o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg în acest sens. În urma cercetărilor, dosarul a fost clasat pe motiv că fapta nu există (doc.1)În ciuda evidenţelor, pe postul PUBLIC de televiziune au apărut doar acuzaţiile lui Dejeu, fără nici o referire la actul care dovedea că minte.
 

 

Manipularea #nu rezistă la argumente

În data de 25 aprilie 2015, „România Liberă” publica un articol în care erau prezentate toate punctele de vedere ale celor implicați. Dejeu Călin ne acuza că pe Râul Alb facem dinamitări de versanţi, defrişări ilegale, modificări ale albiei râului şi că o să ,,lăsăm Carpaţii muţi şi sluţi!”. Tot în acel material, Dejeu anunţa că a lansat o scrisoare deschisă către Ministerul Mediului prin care cerea suspendarea proiectelor noastre de la Râul Alb: „Printre semnatarii scrisorii trimise la minister săptămâna trecută se numără ONG-uri de protecţia mediului precum Asociaţia Centrul pentru Politici Durabile „Ecopolis”, Asociaţia Agent Green, Fundaţia Eco-Civică, WWF România, Terra Millenium III”. Am fost şi eu contactat de ziariştii de la România Liberă şi am avertizat că Dejeu dezinformează cu bună ştiinţă pentru că nu am făcut dinamitări de versanţi, nici tăieri ilegale de păduri sau alte lucrări care să dăuneze mediului. De asemenea, am precizat că oprisem lucrările de construire la cele două microhidrocentrale până la finalizarea controalelor şi am explicat situaţia: „Nu e normal, când m-am apucat de această poveste, am fost încurajat de toate instituţiile din ţară şi din afară. Acum vin unii şi spun să nu se mai facă. Nu se poate aşa ceva. Eu mi-am pus la bătaie toată averea, toate bunurile pentru chestia asta” (art.1). Acest articol a fost publicat cu o lună înainte de atentatul comis asupra mea şi el este foarte important pentru a înţelege starea de fapt de dinaintea săvârşirii tentativei de omor. Jurnaliştii de la România Liberă au prezentat toate punctele de vedere, respectiv poziţia lui Dejeu Călin şi a activiştilor din jurul său, argumentele mele şi cele ale oficialilor din cadrul Ministerului Mediului în legătură cu proiectele MHC-urilor de la Râul Alb. Pretinsele daune de mediu şi panica aşa-zisului „dezastru ecologic” se învârt în jurul racului de ponoare, specie despre care Dejeu spune că ar putea să dispară de pe Râul Alb dacă se realizează MHC-urile. Dar acel ipotetic „ar putea” este infirmat de studiile care arată că este exclusă o astfel de posibilitate câtă vreme va fi respectat proiectul. Într-o confruntare autentică, bazată pe argumente, manipularea ONG-istă nu #rezistă, cum s-a întâmplat şi în alte cazuri. Amintiţi-vă câtă isterie s-a produs că o să dispară gândacul croitor dacă România construieşte autostrada Piteşti – Sibiu. Apoi, grota celor zece lilieci de lângă Deva a generat un scandal artificial care a blocat câteva luni lucrările la autostradă pe tronsonul Deva - Lugoj. Sau cazul păsărilor care ar fi fost „incomodate” în timpul migraţiei de anumite parcuri eoliene. Sunt subiecte care confirmă ipocrizia acestor pseudo-ecologişti.

 

Defăimare în ambalaj de ziar 

La câteva zile după apariţia articolului din România Liberă, propaganda „ecologistă” a pus în circulaţie mai multe articole de presă în care apare un singur punct de vedere – cel al ONG-iştilor, evident –, fără argumentele specialiştilor sau ale instituţiilor implicate. Doar ei-de-ei, cu profeţii apocaliptice, injurii şi minciuni. Era clar că un material imparţial şi bine documentat, cum a fost cel publicat de România Liberă, a produs mare deranj în fabrica de ştiri false a activiştilor. Emoţia colectivă trebuia realimentată printr-o nouă campanie de manipulare mobilizatoare, lucru care s-a şi întâmplat. În data de 27 aprilie 2015, Goţiu Mihai publică în romaniacurata.ro un articol în care reia clasicele minciuni despre dinamitarea râului şi tăierea ilegală a copacilor de pe „valea virgină” (art.2). În data de 30 aprilie 2015, Munteanu Dacian, preşedintele ONG-ului Societatea de Educaţie Nonformală şi Socială, publică în romaniacurata.ro un: „APEL PENTRU RÂUL ALB – Scrisoare deschisă către Universitatea din București/ UPDATE: Răspunsul Universității București” (art.3). Urmează un alt atac mediatic scris de Goţiu Mihai, la data de 18 mai 2015, publicat tot pe site-ul romaniacurata.ro: „Este un moment critic” spune Dejeu. “Valea este păzită, în stil mafiot, de patronul firmei şi “voluntari”, cu bâte şi câini” (art.4). Minciuna lui Goțiu, cu mafioți, bâte și câini, se referă la întâlnirea din data de 19.04.2019, când l-am găsit pe Dacian Munteanu pe proprietatea mea filmând șantierul. Eu veneam de la plimbare împreună cu soția și cu câinele. Denaturarea faptelor este evidentă, dar, repetată la nesfârşit, minciuna îşi găseşte adepţi chiar şi printre oamenii de bună credinţă.​ Astfel de articole făcute doar ca să legitimeze descinderile din 24 mai 2015 au apărut periodic timp de şapte ani. Niciodată, dar niciodată, activiştii nu au iniţiat vreun demers de dialog cu noi pentru a li se explica de la sursă detaliile investiţiei şi faptul că natura poate fi iubită şi protejată nu doar dacă te vopseşti în verde şi te proclami #activist, #voluntar, #rezist. 

Toate acţiunile lor în teren au avut caracter de raiduri, cu scopul vădit de a ne hărţui. Chiar şi în duminica în care au comis tentativa de omor, ei nu aveau ce „documenta” la Râul Alb, câtă vreme lucrările la MHC-uri erau oprite şi cu toţii aşteptam să se pronunţe autorităţile. Au venit clar pregătiţi de scandal pentru că voiau „sânge”, pentru că voiau să arate lumii că ei fac legea. Şi au făcut-o, însă, nu de capul lor… 

Episoade
Episodul 7 - ONG-iști la vânătoare de senzațional
Era o zi de duminică, cu o săptămână înainte de atentatul de pe Râul Alb. În zona şantierului de la Coroieşti şi-au făcut apariţia Sălăşan Luca şi prietena acestuia – Leordean Sara. Sălăşan face parte din „divizia locală”de # activişti şi, potrivit propriilor declaraţii, mai fusese de 7-8 ori să spioneze locul la îndemnul lui Călin Dejeu, căruia îi raportase că: „lucrările la şantier erau în acelaşi stadiu ca şi în iarnă”, după cum singur declară în faţa anchetatorilor. Ulterior am aflat că omul spiona şi pentru Daniel Răducanu, primarul comunei Baru, care se află într-o relaţie suspect de apropiată cu afacerea MHC-ului de pe Băruşor. În Episodul 5- ,,Activismul, o mega afacere de tip clientelar" am vorbit despre acest primar, acuzat că a lucrat în interesul băieţilor deştepţi din energie.
Episodul 8 - Apostolii mediului, din aburii petrecerii direct la scandal
Descinderea la şantierul de pe Râul Alb din 24 mai 2015 fusese minuţios pregătită, după cum reiese din declaraţiile celor implicaţi. Deşi au încercat să inducă ideea că s-au regrupat accidental în Retezat, veţi vedea că nimic nu a fost lăsat la voia întâmplării. De altfel, „micile” lor minciuni şi „nevinovatele” inexactităţi, strecurate abil printre adevăruri de necontestat, au avut ca efect deformarea realităţii pas cu pas. Cu ajutorul lor, gașca #eco a reuşit să inducă falsa impresie că ei au fost victimele unui atac mafiot, deşi eu sunt singura persoană a cărei viaţă a fost iremediabil distrusă de acest eveniment.
Episodul 9 - Viaţa mea s-a prăbuşit în mai puţin de 30 de secunde
Atât i-a trebuit infractorului care, privindu-mă cu sânge rece în timp ce filma, a apăsat pedala acceleraţiei până când am fost băgat sub maşină şi târât pe o distanţă de 6 metri, momente în care autovehiculul a trecut cu roata din dreapta spate peste mine, lăsându-mă aproape mort la pământ, după care a fugit de la locul faptei. Era ora 13:08 când a fost anunţat serviciul de urgenţă 112. La ora 13:30 a început cercetarea de la faţa locului, iar dosarul a ajuns la instanţa de fond după şase ani, trei luni şi 12 zile. Autorul faptei nu a fost reţinut nici măcar o secundă pentru fapta săvârşită cu violenţă, iar autorii morali ai atentatului de la Râul Alb au continuat linşajul asupra mea chiar şi în clipele acelea de după tentativa de omor, când nici un medic nu putea prognoza că voi scăpa cu viaţă.
Episodul 10 - Cercetarea de la faţa locului, o fărâmă de normalitate la dosar
Cercetarea la faţa locului a început la orele 13:30. Aşadar, organele de cercetare penală au ajuns la față locului după o jumătate de oră de la comiterea tentativei de omor. Urmele incidentului erau nealterate, iar la locul faptei se mai aflau trei „activişti” (Leordean Vasile, Sălăşan Luca, Leordean Sara) şi patru „localnici” (Coman Nelu, Coman Neluțu, Lascu Cornel şi Vinţonescu Gabriel). Toţi fuseseră martori oculari ai infracţiunii și aveau proaspătă în minte imaginea celor întâmplate. Toți au fost sinceri în acele momente și au prezentat exact desfășurarea evenimentelor.
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
FacebookYoutube
© Copyright 2024 Râul Alb