FacebookYoutube
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
MeniuMENIU

Atentatul de la Raul Alb
Episodul 22 - „Omul meu de încredere", momit politic

Home » Episoade » Episodul 22 - „Omul meu de încredere", momit politic

Când m-am întors în țară de la recuperare, am văzut articolele și filmele postate de „ecologiști”. Faptele erau prezentate exact pe dos, iar eu eram descris ca fiind „interlop”. Atunci am găsit și reportajul realizat de Antena 1 Deva în primele zile după eveniment. Coman Nelu îi spunea reporterului că eu voi fi găsit vinovat de atacul criminal comis asupra mea (video 22.1).  

Mult timp după tentativa de omor am refuzat să cred că oameni apropiaţi nouă din satul Coroieşti ar putea fi părtaşi la mușamalizarea crimei, deşi aveam indicii că au ascuns fapte şi probe care cântăreau greu în aflarea adevărului. Imediat ce am ajuns în şantier am fost provocat de un necunoscut, apoi altul a trecut intenţionat cu maşina peste mine. În acel moment am intuit că am fost atras într-o capcană și înainte să leșin i-am spus lui Coman Nelu: „Ce ați făcut frate, m-ați omorât?!”. El pretindea că îi sunt mai mult decât un frate, iar eu l-am tratat ca pe un membru al familiei noastreNu știam că bătuse palma cu primarul Daniel Răducanu cu două-trei zile înainte să fiu strivit sub roţile bolidului condus de Andrioni. Racolarea lui Coman explică faptul că cei doi fii ai lui și-au schimbat declarațiile și că „filmările noastre” nu au ajuns să fie probe la dosar.

 

Lui Coman Nelu i-au scăpat „porumbeii pe post

Coman Nelu știa toate amănuntele în legătură cu investițiile, nu aveam secrete față de el. Ocupa funcția de Responsabil afacere - gestiune utilaje și răspundea de coordonarea echipei de la Coroiești. La fel și soția lui, (Coman Vioneli) era angajată la firmă. Cunoșteam cu toții că eram monitorizați și nu ne permiteam să facem greșeli. Eu aveam și alte afaceri și nu eram prezent tot timpul în zonă. Coman Nelu mă informa despre vizitele agenților „eco”. 
Nu-mi venea să cred că omul meu de încredere din zonă spunea public că voi fi găsit vinovat. 

„Reporter: „Dacă s-ar fi întâmplat pe o proprietate din Statele Unite ce credeți că ar fi pățit (violatorul proprietăţii)?

 Coman Nelu: „Mă gândesc că lua un glonte în cap. Așa, la noi... se omoară un om pe proprietatea lui. Îl găsește vinovat... sau nu știu ce”.


În ziua tentativei de omor, când am decis să merg pentru a discuta cu agitatorii de mediu le-am spus lui Coman Nelu și fiului său - Coman Alin, să înregistreze întâlnirea. Voiam să mă asigur că hărţuitorii nu îmi vor răstălmăci vorbele, cum o făcuseră de atâtea ori în ultimele luni. După cum reiese din filmarea Jandarmeriei, Coman Nelu recunoaşte că a filmat evenimentele:

Coman Nelu: „Am filmarea pe telefon!
Jandarm: „Ţineţi-o că o să ajute ancheta. 
(video 22.2)

Din imaginile filmate de Păun Gabriel se vede clar că cei doi au surprins evenimentele. Filmările făcute de ei ar fi arătat exact cum s-au petrecut lucrurile în „Scandalul de pe Râul Alb”. De altfel, Coman Nelu a transmis, în acele zile, reporterilor Antena 1 Deva: Familia victimei are înregistrări video şi fotografii care arată ce s-a întâmplat cu adevărat acolo”, referindu-se evident la filmările făcute de el şi de fiul său. Familia mea nu a știut de existența lor și nu a vorbit cu cei de la Antena 1 Deva despre ele. Respectivele înregistrări video nu au ajuns niciodată în posesia noastră şi nici la dosarul cauzei. ​ 

  

În prima sa declaraţie, dată începând cu ora 22 la sediul Poliţiei Haţeg, în faţa procurorului Herban Dorel, Coman Nelu spune că: „... eu am făcut o fotografie cu un aparat foto aflat asupra mea, în care apar maşinile și modul în care acestea parcaseră” (doc.1). După doar câteva ore de la mărturisirea făcută jandarmilor („Am filmarea!”), înregistrarea video dispare complet din „peisaj”. Coman Nelu nu a predat procurorului de caz acele fotografii și înregistrări şi nici mie nu mi le-a dat, deşi le făcuse cu telefonul și cu aparatul foto primite de la mine. Când i le-am cerut mi-a spus sec că nu le mai are.

 

„Într-un leu mort orice măgar poate da cu copita” (proverb)

Cel mai mare șoc a fost însă când am văzut că oamenii la care țineam foarte mult, Coman Nelu și copiii acestuia – Alin și Neluţu Jr., și-au schimbat declarațiile și au început să mintă, spunând că nu au văzut cum am fost lovit de mașină.


La început Coman Nelu spune că „Din poziția în care mă aflam, deşi vederea mi-era obturată parțial de mașina lui Leordean Vasile, am reușit să văd momentul în care l-a luat pe capotă și am fugit spre spatele mașinii lui Leordean, observând că mașina lui Andrioni l-a purtat pe capotă câțiva metri, până la circa  4-5 metri față de spatele mașinii lui Leordean, când Bocea a căzut sub roți, maşina lui Andrioni trecând cu roțile de partea dreaptă, față și spate, peste corpul lui Bocea Mihalache” (doc.2)Ulterior, Coman „Senior”, omul care spunea că am fost pentru el mai mult decât un frate, se suceşte şi zice că: Nu am observat momentul în care domnul Bocea a ajuns la pământ, observând doar momentul în care după ce maşina a trecut cu roata din spate dreapta peste domnul Bocea, acesta a rămas în urma maşinii (doc.3). În ultima declaraţie, Coman Nelu îşi justifică, oarecum, lipsa de sinceritate Precizez că în prezent relațiile dintre familia mea și a domnului Bocea nu mai sunt aceleași ca atunci când lucram la dânsul". (Nu spune motivul, dar asta este altă poveste). Apoi, Coman mă „pedepseşte” pentru alterarea relaţiilor noastre şi se preface că a întors capul de la scena crimei, aşa cum mincinos declaraseră şi o parte dintre „activişti”: „În momentul în care Andrioni Alin a plecat cu maşina, virând înspre dreapta, când am întors capul, l-am văzut pe domnul Bocea Mihalache cu ambele mâini întinse spre înainte, însă nu l-am văzut sprijinit de mașină, deoarece eram poziționat într-un punct în care nu aveam vizibilitate. Când maşina a rotit, l-am văzut pe Bocea Mihalache sub mașină și am văzut cum roata spate dreapta a trecut peste piept” (doc.4). 


Coman Alin Ştefan, fiul cel mare al lui Coman Nelu, în prima declaraţie relatează corect faptele„Bocea Mihalache a încercat să stea de vorbă cu şoferul autoturismului Hyundai, respectiv cu Andrioni Alin. Bocea Mihalache s-a poziționat în lateral dreapta la Hyundai. În momentul în care Bocea Mihalache s-a apropiat, conducătorul auto al autoturismului Hyundai, despre care am aflat că se numeşte Andrioni Alin, a plecat de pe loc, a virat dreapta, a derapat, l-a luat pe Bocea Mihalache pe capotă şi a trecut cu roata dreapta faţă peste Bocea Mihalache. Hyundai-ul s-a deplasat în continuare spre sat. În momentul în care a plecat Hyundai-ul, Bocea Mihalache a pus mâinile pe capota autoturismului pentru a se feri (doc.5). 
La următoarea audiere, Coman Alin îl ia pe „NU” în braţe: „Nu am văzut dacă și când Păun și Leordean au fost loviți, am văzut când Păun fugea ca iepurele pe drum în jos, după ce Bocea fusese lovit cu autoturismul de Andrioni; nici momentul acesta al lovirii domnului Bocea cu autovehiculul nu prea l-am văzut
Întrebare: Ați văzut dacă Andrioni l-a călcat cu autoturismul pe Bocea? 
Răspuns: Nu am văzut momentul impactului, am văzut doar momentul în care Bocea a ieșit de sub autoturism, deci nu știu dacă l-a călcat sau nu cu roată”
 (doc.6).
 


Coman Neluţu - Alexandru, fiul cel mic al lui Coman Nelu, în prima declarație recunoaște că a văzut cum am fost lovit de mașină: „Așa cum am arătat, toți ne-am ferit, însă nu pot să îmi dau seama ce s-a întâmplat cu Bocea Mihalache întru-cât a fost luat pe capotă și după ce s-a deplasat circa un metru acesta a căzut în fața mașinii. Menționez că acesta era poziționat în față, în zona jumătății dinspre șofer. Părerea mea este că Bocea Mihalache nu a apucat să se ferească din fața mașinii (doc.7)
La următoarea audiere Coman - Neluţu Alexandru şi-a schimbat declaraţia, minţind că a văzut doar momentul în care am fost luat pe capotă, deşi era chiar lângă mine, la un pas în spatele meu. Eu scena propriu-zisă când maşina de teren a trecut peste Bocea Mihalache nu am văzut-o, dar l-am văzut pe Bocea căzut jos şi am dedus că a fost lovit de maşina respectivă. Personal nu am văzut decât momentul în care, fiind în faţa maşinii respective, Bocea Mihalache a fost luat pe capotă, pe partea şoferului, respectiv stânga maşinii, după care l-am văzut căzut jos pe partea cu vegetaţie” (doc.8)
Dacă ascultaţi cu atenţie înregistrările video de la începutul acestui episod, veţi auti cum cei trei membri ai familiei Coman confirmă, cu lux de amănunte că au văzut cum s-a produs actul criminal asupra mea. Mai mult, Coman Neluţu - Alexandru recunoaște că era foarte aproape de mine și nu a lipsit mult să fie târât şi el sub maşină. Ulterior se pare că i-a lovit amnezia și spun nu au mai văzut nimic. (După ce am fost declarat vinovat de martorii eco că m-am aruncat pe mașină, mai trebuia doar ca martorii mei să spună că nu au văzut acel moment moment în care am fost lovit de mașină. S-a vrut diluarea vinovăției lui Andrioni, dar nu le-a ieșit... )
Mă întreb cum ar fi reacţionat familia Coman dacă Neluţu Jr. ar fi fost victimă, alături de mine? 

 

Reacția involuntară îi dă de gol

Pe timpul cercetării de la fața locului toți martorii, inclusiv „activiştii” Leordean Vasile, Sălășan Luca și Leordean Sara, au spus că au văzut și au indicat „cu precizie" momentele producerii tentativei de omor (Episodul 10). De aceea au avut aceeași reacție spontană și firească de grup, reacţie care nu poate fi explicată rațional și credibil decât prin existența unui stimul extern unic care a acționat asupra lor în același timp, în același mod și care i-a determinat să se îndrepte instantaneu împotriva aceleiași ținte. În speță,stimulul extern a fost momentul în care șoferul a virat la dreapta și m-a lovit cu mașină, fără nici un indiciu exterior că ar intenționa să oprească. 
De asemenea, „localnicii” Vințonescu Gabriel, Lascu Cornel, Bocea Adrian și Antal Andrei au recunoscut că au văzut ce s-a întâmplat şi au rămas consecvenţi până la finalul urmăririi penale. Declarație Antal: "În opinia mea a lovit intenționat pentru că a virat către Bocea Mihalache și totodată avea posibilități să-l ocolească(doc.9).

  
Dintre martorii noştri doar membri familiei Coman şi-au schimbat depoziţia. A fost un moment în care am crezut că Alin Coman era moneda de negociere pentru „albirea" criminalului, dar privind retroactiv, „la rece”, firul evenimentelor, îmi este foarte clar că familia Coman nu avea nici un motiv să se lase şantajată. După ce eu am fost călcat de maşină Alin Coman i-a învinețit ochiul lui Leordean Vasile. Această faptă s-a produs ulterior săvârșirii tentativei de omor, iar legătura de cauzalitate este inversă celei susținute de agenții „eco": nu episodul violent asupra lui Leordean a generat fapta criminalului, ci invers, tocmai fapta criminalului a generat direct și imediat actul de agresiune asupra lui Leordean. Coman Alin nu l-ar fi agresat pe Leordean dacă Andrioni nu trecea cu mașina peste mine. De aceea Leordean nici nu a depus plângere în urma agresiunilor. Familia Coman nu avea motiv să mintă în favoarea călăilor mei. Teoretic nu exista motiv de șantaj pentru faptele lui Coman Alin, dar pe măsură ce studiam dosarul tentativei de omor apărea tot mai evidentă complicitatea familiei Coman cu agresorii noştri.

 

Pastorul Daniel şi cina trădării

Coman Nelu nu mi-a spus niciodată că primarul Daniel Răducanu i-a făcut o vizită acasă cu două-trei zile înaintea atentatului de pe Râul Alb. Ştia că Răducanu era într-o relaţie suspect de apropiată cu cei care au construit microhidrocentrala în comuna sa şi că raidurile împotriva noastră porneau de la Baru. Primarul fiind naşul lui Sălăşan Luca - cel care ne „spiona” încă din iarna anului 2014-2015. Răducanu a ajuns acasă la familia Coman după incidentele din 17 mai în care erau implicaţi Sălăşan Luca, finul său, şi Coman Alin, disputa care a făcut obiectul dosarului penal construit retroactiv, artificial şi „din pix”. Este limpede că Răducanu a mers la intimidare, deşi pretinde că a fost vorba de un moment religios: „Soția domnului Nelu Coman e membră a bisericii baptiste din satul Coroiesti, eu am fost și am predicat în cadrul unei slujbe de seară, iar după slujbă, anterior incidentului (tentativa de omor, n.n.), ne-a invitat la dânșii la masă, așa l-am cunoscut și pe soțul acesteia Nelu Coman, care ne-a servit cu peşte la masă și a spus că lucrează la domnul Bocea la o păstrăvărie a dânsului” (doc.10). Aşadar, pastorul penticostal Daniel Răducanu merge să predice în biserica baptistă din Coroieşti, într-o zi lucrătoare de la mijlocul săptămânii, şi ajunge să ia CINA (cea de taină?) pentru prima şi singura dată la familia Coman care tocmai era în conflict cu finul său. Toate astea nu ţin nici de miracolul creştin, nici de hazard. Sunt doar aranjamente prost deghizate. Iar dacă e să judecăm faptele în termenii religioşi ai pastorului Daniel, vă pot spune şi unde se regăsesc cei „30 de arginţi" cu care a fost cumpărată trădarea fostului meu angajat și „frate”: Coman Nelu. La alegerile din (2016) a fost ales în Consiliul Local pe listele PNL, partid „păstorit” în Ţara Haţegului de primarul Daniel Răducanu. La alegerile din 2020, Coman Nelu a fost candidatul PNL pentru postul de primar al comunei Sălaşu de Sus, dar sătenii cunoşteau preţul trădării lui şi nu l-au ales. Racolarea angajatului meu pare să fi fost veriga care-i lipsea din lanţul slăbiciunilor controlat de fostul consilier al Elenei Udrea. Nu aşteptam de la membrii familiei Coman decât să spună adevărul. Din păcate, a trebuit să ajung la pământ” ca să văd cine erau cu adevărat cei care pretindeau că sunt lângă mine. 

De ce să spui public „îl găsește vinovat", iar apoi să-ți schimbi declarațiile și să nu recunoști că ai văzut actul criminal care s-a produs chiar sub ochii tăi? Ce l-a împins pe „fratele meu” să-şi schimbe atât de radical declaraţiile? Corectitudinea lui ar fi scurtat mult cercetarea penală, dar Coman Nelu a preferat să fie părtaş la muşamalizarea crimei pentru că visa să ajungă primar. „Atât s-a putut!” 

Episoade
Episod 23 - Micii dumnezei din Justiție
În „Scandalul de pe Râul Alb” a existat o dublă crimă. Una asupra vieții - prin tentativa de omor, și una economică - prin blocarea unor investiții legale, de utilitate publică și interes național. Când am ales să investesc pe valea Râului Alb am luat în calcul frumusețea locurilor și am decis că vreau să-mi petrec restul vieții aici. Proiectele noastre au fost gândite să aducă plus valoare zonei și comunității locale. Drept dovadă, ele sunt preluate în strategia de dezvoltare locală 2021-2027 şi în PUG-ul comunei Sălaşu de Sus, chiar dacă s-a lucrat la eliminarea mea încă de când agonizam prin spitale
Episodul 24 - Trambuluina USR-istului Goțiu la fotoliul din Senat
,,Somnul rațiunii naște monștrii" - În opinia pictorului spaniol, din secolul al XVIII-lea, Francisco Goya “opresiunea, servitutea, obligația de a urma un anumit drum, trasat de alţii” reprezintă un obstacol care nu trebuie ignorat.
Episodul 25 - Băieţii păreau „normali", dar i-a stricat MEDIUL
Raidurile activiştilor sunt prezentate de procurori, pe baza unor alegaţii şi ambiguităţii manipulatorii, drept adevărate acte de eroism civic. Diversiunea avea scopul de a legitima acţiunea criminală a lui Andrioni. Aşa au apărut (retroactiv, după trei ani) mărturii mincinoase cum că eu aş fi vrut cu tot dinadinsul să mă sinucid sub roţile maşinilor conduse de hărţuitorii mei. Aberaţia a fost preluată „din zbor” de organele de urmărire penală şi de propaganda haştagistă, care au pus mână de la mână pentru a construi artificial o poveste cu parfum de credibilitate.
Episodul 26 - Ultimul colac de salvare aruncat infractorului
Împinşi de la spate de judecătorii de Drepturi şi Libertăţi prin două somaţii, procurorii au fost obligaţi să emită actul de inculpare faţă de „#ONG-ist” la finalul anului 2018. Dar tergiversările au continuat până în 2021, când presa centrală avertiza că se pune de o muşamalizare. După o dramoletă jucată în tandem cu infractorul, procurorul Mihai Eduard Ilie a întocmit un rechizitoriu prin care îi acordă inculpatului circumstanţe atenuante privind depăşirea limitelor la legitima apărare (simularea fricii). A fost ultimul colac de salvare aruncat de procurori celui care a comis cu „sânge rece” tentativa de omor asupra mea
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
FacebookYoutube
© Copyright 2024 Râul Alb