FacebookYoutube
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
MeniuMENIU

Atentatul de la Raul Alb
Episodul 2 - Agentul eco „manipulează pentru bani și politică"

Home » Episoade » Episodul 2 - Agentul eco „manipulează pentru bani și politică"

Manipularea emoţiei colective printr-o falsă grijă faţă de natură a fost demascată şi din interiorul „mişcării ecologice” de un biolog cu reputaţie impecabilă. Dr. Peter Lengyel avertiza cu mult înaintea evenimentelor de pe Râul Alb că ecologismul a fost deturnat în beneficiul unor interese de tip mafiot. Pe blogul său despre natură, „probabil cel mai bun din România” (apreciere: România Liberă), Dr. Peter Lengyel consemna: „Cred că mişcarea neguvernamentală de mediu din ţara asta devine din ce în ce mai jalnică. Pe la începuturi a existat o scurtă perioadă de entuziasm, care a durat poate 5-7 ani, când se punea suflet pe bune în cele ce se derulau, când exista o implicare sinceră şi până la capăt în privinţa acţiunilor celor mai mulţi care făceau parte din această mişcare. A urmat apoi perioada proiectelor din ce în ce mai mari şi mai birocratice, a consorţiilor, a coaliţiilor aflate la cheremul persoanelor implantate de diferite mafii. Banul vorbeşte, şi vorbeşte tare” (video 2.1). 

Odată cu toamna anului 2014, când am început lucrările în şantierul de la Coroieşti, activiştii au făcut mai multe sesizări şi plângeri penale prin care ne acuzau că am obţinut ilegal autorizaţiile de construire pentru două microhidrocentrale, că am tăiat ilegal pădurea din zonă şi că am început distrugerea Râului Alb. Sesizările au fost făcute sub paravanul ONG-urilor de mediu: Efectul Fluture, Agent Green, Coaliţia Natură 2000, Societatea de Educaţie Nonformală şi Socială (SENS) şi Societatea Academică Română (romaniacurata.ro). Reclamaţiile sunt de fapt nişte minciuni agresive, rudimentar camuflate în spatele unor idealuri frumoase despre natură. Cu timpul, s-a dovedit că membrii acestor ONG-uri sunt, de fapt, mercenari protejați de anumite grupuri de interese cu influență până la vârful „statului”. Legea după care funcționează ONG-urile la noi permite finanțarea acestor agenți de influență fără să se știe cine-i plătește cu adevărat. Pentru a fi credibili, aceștia se erijează în reprezentanți ai societății civile sub diferite acoperiri: ONG-iști, ecologiști, #REZISTI, salvatorii planetei, progresişti, politicieni, etc.

Pentru prima dată în România mișcarea #REZIST a fost revendicată de membrii ONG-ului Efectul Fluture din Cluj (în prezent Declic), cunoscuți încă din 2013, după protestele „Salvați Roşia Montană”. Între timp ne-am lămurit că acești „salvatori” sunt, în realitate, protestatari de profesie, agitatori și provocatori folosiți pentru înlăturarea unor „ţinte” politice şi economice, după cum relatează jurnalistul Ion Spînu în ziarul Cotidianul: „#REZIST manipulează pentru bani şi politică” (art.1). 

Cum au ajuns nişte agitatori să facă „legea” pe scena publică? Răspunsul vine din Protocoalele secrete, încheiate de Parchetul General cu aceste ONG-uri. Chiar dacă, aparent şi formal, protocoalele au fost desecretizate, cârdăşia „protocolară” produce în continuare derapaje grave în actul de înfăptuire a justiţiei. Am văzut cu toţii că cele mai multe din acţiunile #Rezist s-au transformat în adevărate hărţuieli şi provocări la violenţă. De fiecare dată, însă, procurorii le-au ,,spălat” faptele prin celebre clasări non-motivate. În contrapartidă, membrii grupării au protestat isteric în apărarea procurorilor, atunci când a fost vorba de modificări la legile justiţiei prin care urmau să fie eliminate „portiţele de scăpare” destinate procurorilor care comit abuzuri. Puţini ştiu că identitatea vizuală #Rezist a fost creată de una dintre membrele Declic.ro. Este vorba despre Luminiţa Dejeu, care se prezintă astfel: „Este grafician de profesie și campaigner Declic. Implicată în campanii de bună guvernare, Luminița este autorul primei petiții virale a Declic. În ianuarie 2017, ea a creat vizualul #Rezist, care a devenit simbolul protestelor din România. Când nu e la birou, Luminiței îi place să gătească și să posteze pe Facebook reușitele sale culinare“ (video 2.2)

 

Contestaţii făcute din interes de gaşcă  

Primele petiţii împotriva investiţiilor de pe Râul Alb au eşuat pentru că avizele şi autorizaţia de construire au fost în deplină legalitate. Aşa-zişii ecologişti ştiau acest lucru pentru că primiseră, încă din anul 2014, răspunsuri din care reiese în mod clar că proiectele se desfăşurau într-un cadru legal (doc.1). Cu toate acestea, ei au continuat campania de denigrare pe motiv că instituţiile publice nu au „percutat” la pretenţiile lor. Activistul Dejeu Călin spune că a aflat în august 2014, de pe site-ul APM Hunedoara,  despre decizia nr.1327/26.08.2013, privind microhidrocentralele de la Râul Alb, dar s-a simţit ignorat. Aşadar, el confirmă că a contestat actul împreună cu Roxana Pencea Brădățan, în calitate de membrii fondatori ai ONG-ului Efectul Fluture (în prezent Declic), mult după termenul legal al dezbaterii publice (doc.2). Acest detaliu este extrem de important pentru că, veţi vedea, contestaţiile au venit la pachet cu interesul unui apropiat al lui Dejeu de a pune mâna pe proiectele noastre. La fel, Andrioni Alin (autorul tentativei de omor), a recunoscut că a fost nemulţumit de răspunsurile primite de la instituţii, motiv pentru care şi-a continuat acţiunile de hărţuire cu echipa lui de vreo 10 oameni.
De fapt, „activiştii” fuseseră informaţi asupra legalităţii proiectelor de la Râul Alb cu mult timp înaintea zilei în care au comis tentativa de omor și ne mint când susțin că au fost ignoraţi de autorităţi. Mărturie stau documentele ce le-au fost transmise chiar de instituţiile pe care le invocă Andrioni. Iată cum sună adresa APM Hunedoara cu nr. 3357 / 29.04.2015: „Date de context – şi la acest paragraf semnatarii petiţiei generalizează că ,,proiectul are la bază un cumul de avize flagrant ilegale” fără însă să poată preciza măcar unul, dacă nu întreg cumulul. De asemenea, semnatarii petiţiei subevaluează patrimoniul natural al judeţului Hunedoara, afirmând că Râul Alb este ultima vale conservată aproape perfect pentru că oricând putem să arătăm cel puţin 20 de văi la fel de frumoase şi bine conservate asupra cărora nu planează nicio ameninţare, aşa cum încearcă apocaliptic, dar fără argumente juridice sau tehnice, să demonstreze petiţionarii” (doc.3). 

 

Împotriva legii şi a ordinii constituţionale

La Râul Alb, provocatorii au acţionat la comandă, cu dublă măsură, împotriva legilor şi a ordinii constituţionale. Dacă ar fi fost cu bună-credinţă preocupaţi de problemele naturii, nu puteau să ignore determinarea Uniunii Europene în ce priveşte măsurile de protejare a mediului, care se fac în paralel cu promovarea şi susţinerea dezvoltării durabile. Se ştie că România şi-a luat angajamentul pentru promovarea, susţinerea financiară şi majorarea energiilor alternative, stabilindu-se că energiile regenerabile reprezintă o prioritate, iar microhidrocentralele intră în această categorie. Acesta este motivul pentru care ne-am aliniat legislaţia ca ţară la noile cerinţe internaţionale privind protejarea mediului. De aceea, acţiunile îndreptate împotriva proiectelor de la Râul Alb nu pot fi legitime! Noi am avut toate avizele şi autorizaţiile obţinute în mod legal, iar proiectele s-au făcut pe baza unor studii de specialitate, prin care s-a demonstrat că aceste investiţii nu produc un impact negativ asupra mediului. Studiul de evaluare adecvată, înregistrat la APM Hunedoara cu nr. 5664/2013, în vederea obţinerii Deciziei Etapei de Încadrare1, arată că aria naturală nu este afectată ca urmare a implementării proiectului„În consecinţă, se poate afirma că integritatea ariei naturale de interes comunitar nu este afectată decât la nivel foarte scăzut ca urmare a implementării proiectului”. În urma evaluării impactului asupra mediului APM Hunedoara a emis avizul Natura 2000 nr. 3/2013, iar administratorul ariei naturale Geoparcul Dinozaurilor Țara Hațegului a emis avizul nr.17/21.08.2013.

Descinderile agenților de influență pe Râul Alb nu au fost „documentări”, ci comandouri constituite cu misiunea precisă de a stopa prin orice mijloace proiectele noastre. În episoadele următoare o să vedeți cum a fost deturnat #Activismul, la noi, în mega afacere de tip clientelar.

 

Notă:

1Deciziei Etapei de Încadrare - Decizia autorităților centrale sau teritoriale cu atribuții specifice în domeniul protecției mediului, luată în urma evaluării impactului asupra mediului a unor proiecte. Înainte de eliberarea Deciziei, cu nr. 1327/26.08.2013, APM Hunedoara a emis avizul Natura 2000 nr. 3/23.08.2013, iar Administratorul Ariei Naturale Geoparcul Dinozaurilor-Țara Hațegului a emis avizul nr.17/21.08.2013.

Episoade
Episodul 3 - Follow the money! Urmărește circuitul banilor!
Este normal şi legal să primeşti finanţări de la Guvern prin Ministerul Fondurilor Europene şi, în acelaşi timp, să blochezi proiecte şi investiţii clasificate prin lege de utilitate publică şi interes naţional? Ce interese ascunse sunt în spatele acestor campanii? Întrebările le punea chiar directoarea APM Hunedoara, în anul 2015, imediat dupa ce au început acțiunile pentru blocarea proiectelor de la Râul Alb.
Episodul 4 - Recrutarea de „adepți". Mobilizare și scandal
În urma acestor mobilizări, așa-zișii ecologiști și-au format mai multe echipe de provocatori cu care au venit în mod repetat la Râul Alb pentru a ne hărțui în mod sistematic. Acesta trebuie să fi fost adevăratul scop al întâlnirii din data de 23 mai 2015, cu o zi înaintea tentativei de omor, de la pensiunea Retezat. Acolo s-au reunit Andrioni Alin, Păun Gabriel (alias „Agent Green”), Leordean Vasile (un localnic) și Weidinger Gerit (cetăţean austriac, prietena lui Păun, prezentată în mod mincinos de propaganda ONG-istă ca fiind jurnalist la Deutsche Welle). A doua zi, ei au descins pe proprietatea noastră, în șantier, și au declanşat violenţa. Metodele de lucru sunt similare cu cele pe care le practică de regulă membrii grupării  #Rezist: îşi filmează de fiecare dată victimele în timp ce le provoacă, după care postează pe rețelele de socializare filmuleţe editate, contrafăcute în aşa fel încât să-şi pună victimele într-o lumină defavorabilă în fața opiniei publice. 
Episodul 5 - În sat mi se spunea „Plimbărețul"
Cei care mă cunosc știu că am fost dintotdeauna un om activ. În sat mi se spunea „Plimbărețul” pentru că profitam de fiecare zi petrecută la Coroiești ca să mă plimb pe valea Râului Alb. E adevărat că îl luam cu mine și de Ursulică, care era pe atunci un cățelandru de câteva luni. Numai cine iubește natura pe bază de tastatură își poate imagina că eu, plimbându-mă cu el, apăr valea „cu câini, în stil mafiot”.
Episodul 6 - #Rezist nu rezistă
În data de 25 aprilie 2015, „România Liberă” publica un articol în care erau prezentate toate punctele de vedere. Dejeu Călin ne acuza că pe Râul Alb facem dinamitări de versanţi, defrişări ilegale, modificări ale albiei râului şi că o să ,,lăsăm Carpaţii muţi şi sluţi!”. Tot în acel material, Dejeu anunţa că a lansat o scrisoare deschisă către Ministerul Mediului prin care cerea suspendarea proiectelor noastre de la Râul Alb: „Printre semnatarii scrisorii trimise la minister săptămâna trecută se numără ONG-uri de protecţia mediului precum Asociaţia Centrul pentru Politici Durabile „Ecopolis”, Asociaţia Agent Green, Fundaţia Eco-Civică, WWF România, Terra Millenium III”. Am fost şi eu contactat de ziariştii de la România Liberă şi am avertizat că Dejeu dezinformează cu bună ştiinţă pentru că nu am făcut dinamitări de versanţi, nici tăieri ilegale de păduri sau alte lucrări care să dăuneze mediului. De asemenea, am precizat că oprisem lucrările de construire la cele două microhidrocentrale până la finalizarea controalelor şi am explicat situaţia: „Nu e normal, când m-am apucat de această poveste, am fost încurajat de toate instituţiile din ţară şi din afară. Acum vin unii şi spun să nu se mai facă. Nu se poate aşa ceva.
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
FacebookYoutube
© Copyright 2024 Râul Alb