FacebookYoutube
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
MeniuMENIU

Atentatul de la Raul Alb
Episodul 18 - Mesajul Premierului, un ordin de execuție

Home » Episoade » Episodul 18 - Mesajul Premierului, un ordin de execuție
poza principala episod 2

După trei zile de linșaj mediatic asupra mea, dezinformarea opiniei publice a devenit politică oficială de stat prin intervenția premierului Victor Viorel Ponta. Şeful Executivului a lansat un mesaj care avea să determine, implacabil, cursul mincinos al anchetei (art.1).​ 

La o zi de după mesajul („ordinul”) premierului procurorii DNA au organizat descinderi care ne vizau, cu percheziţii intens mediatizate şi transmisiuni în direct. Presa ne prezenta, pe baza unor „surse apropiate anchetei”, ca fiind implicaţi în fapte de corupţie, reluând totodată şi acuzaţia că suntem vinovaţi pentru violenţele de la Râul Alb. Din reţeta „eliminării ţintei” a lipsit doar încătuşarea mea. Probabil ar fi recurs şi la cătuşe, dar pe atunci eram la terapie intensivă cu paralizie de la gât în jos.
 

Sinistrul an 2015

Pentru cei care au uitat cum se fabricau dosare penale în 2015 şi modul în care a funcţionat Statul paralel în Justiţie, redăm un pasaj din prefaţa scrisă de Ion Cristoiu la cartea Confesiuni din Sufrageria lui Oprea„2015 rămâne în Istoria postdecembristă drept Anul Terorii Cătușelor. Un asemenea an e greu de întâlnit chiar și în Istoria României moderne. Poate doar 1950, an de culme al Terorii staliniste în România, îl mai egalează. În 2015, Binomul SRI-DNA face ravagii pe scenă noastră publică. Politicieni, judecători, procurori, oameni de afaceri sunt înhăţaţi de DNA pe baza unor dosare întocmite ilegal de SRI, care a folosit pentru asta un număr incredibil de mare de abuzuri, de încălcări ale drepturilor omului, reținuți pentru 24 de ore, târâți în instanță cu propunerea de arestare preventivă, arestați preventiv, uneori mai multe luni, pentru a fi trimiși apoi în judecată pe baza unui dosar fabricat la iuțeala. (...) Baza o constituia un Rechizitoriu redactat în termeni strict publicişti, sprijinit de stenograme transcriind ore întregi de interceptări ale acuzatului de către SRI, absolut inutile juridic, deoarece nu aduceau nicio mărturie. Mulți dintre cei achitați se întreabă și azi dacă vor reuși vreodată să recupereze pagubele uriașe produse de Teroarea cătușelor: bani cheltuiți pe avocați, familii descumpănite, pierderea funcțiilor, terfelirea publică”

 

Fake News la cel mai înalt nivel

În 28 mai 2025, un comunicat de presă de la guvern dezinforma opinia publică în favoarea așa-zișilor ecologiști: Premierul condamnă cu fermitate actele de agresiune fizică asupra unor activiști pentru mediu, comise în urmă cu patru zile pe Râul Alb, județul Hunedoara, și cere identificarea și tragerea la răspundere a agresorilor. De asemenea, Primul Ministru îşi exprimă compasiunea pentru victimele acestui incident şi susţine apelul lansat de Coaliţia pentru Mediu din România”, se arată în comunicatul transmis de Guvern. La finalul mesajului, ca o chestie fără mare însemnătate, premierul şi-a „exprimat compasiunea” faţă de noi. Aşadar la Guvern se cunoştea situaţia mea, eu fiind atunci internat la terapie intensivă într-o stare foarte gravă, fără ca medicii să se poată pronunţa dacă voi supravieţui operaţiei la coloană. Deşi se ştia public că un activist trecuse cu maşina peste mine, Primul Ministru - fost procuror!!! – ne „condamnă cu fermitate” tot pe noi în legătură cu „actele de agresiune fizică asupra unor activişti pentru mediu”. Mai mult, în calitatea sa de Prim Ministru al României, Ponta avea toate informaţiile reale despre evenimentele de la Râul Alb, având în subordine Ministerul Justiției, cu structura de Parchete și Ministerul de Interne, cu ofiţerii care au făcut cercetarea la faţa locului. Șefii acestor instituții i-au prezentat, cu siguranță, informările privind evenimentul, fiind beneficiarul direct al notelor informative provenite de la „Doi şi-un Sfert”, serviciul de „spionaj” al Ministerului de Interne. 
Adevăraţii agresori erau în libertate şi se bucurau de protecţia „sistemului”, iar acest comunicat avea să atârne greu în cursul anchetei. 

 

Mascarada cu mascaţi

Procurorii DNA au percutat la ORDINUL premierului „de îndată”, adică din chiar ziua de 28 mai 2015, atunci când Guvernul difuza mesajul Premierului. În acea zi, la ora 20:00, procurorii Serviciului teritorial DNA Alba Iulia obţinuseră deja mandatul de supraveghere tehnică nr62/UP/28.05.2015 pentru „interceptarea şi înregistrarea comunicaţiilor ori a oricărui tip de comunicare la distanţă realizate de Bocea Ana”. (Trebuie precizat că Ana Bocea nu avea niciun amestec în poveste, singura sa calitate fiind aceea de soţie a mea.) În data de 29 mai, „mascaţii” au descins la mai multe din locaţiile noastre şi la sediile unor instituţii locale care ne-au eliberat avizele şi autorizaţiile pentru proiecte.

Au fost luate în vizorul DNA şi a buletinelor de ştiri: sediul social din Deva al SC ABI Automotion SRL, sediul secundar al firmei din Coroieşti, locaţia Microhidrocentralei, Administraţia Bazinală de Ape Mureş, Agenţia pentru Protecţia Mediului Hunedoara, Administraţia Geoparcului Dinozaurilor din Haţeg, Facultatea de Geologie şi Geofizică Bucureşti, domiciliul numitei Vass Iudita din Cluj Napoca, domiciliul numitului Coman Nelu din Coroieşti şi locuinţa familiei mele, eu fiind în acel moment spitalizat la terapie intensivă. Urmărirea penală în acest dosar penal (nr.134/ P/ 2015) al DNA Alba Iulia s-a făcut „cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit prev. de art.13 indice 2, din Legea 78/2000, cu aplicarea art.297 Cod penal”,  în urma ,,sesizării" făcute de Dejeu Călin (doc.1). Prima dovadă că s-a acționat la ,,ordinul sistemului" este că sesizarea nu întrunește elementele legale: ,,Pentru a fi luată în considerare, orice sesizare trebuie să cuprindă obligatoriu anumite elemente, așa cum sunt prevăzute în Codul de procedură penală, la articolul 289 și la articolul 290". A doua dovadă că s-a acționat la ordin este că perchezițiile DNA-ului au fost însoțite de presa aservită, care ne-a prezentat ca infractori. Dejeu Călin a fost prezent la percheziţiile din Coroieşti şi a mers pe traseul investiţiilor, împreună cu procurorii DNA. Procesul verbal întocmit în urma acestei vizite în teren arată că în zona respectivă nu s-a produs nimic ilegal (doc.2)În ciuda constatărilor evidente, linşajul mediatic asupra noastră a continuat până în 2023 şi nu sunt semne că ar înceta. 

Invazia cu microfoane

Timp de trei luni, în perioada 28.05.2015 - 23.08.2015, au fost autorizate măsuri de supraveghere tehnică, constând în interceptarea şi înregistrarea convorbirilor şi comunicărilor telefonice, înregistrarea convorbirilor şi comunicărilor purtate în mediu ambiental şi a localizării prin mijloace tehnice pentru mai multe persoane din grupul meu de prieteni. În toată perioada menţionată m-am aflat la terapie intensivă sau la recuperare post-operatorie, fiind într-o situaţie critică, asistat în permanenţă de soţia mea. Ulterior, văzând toate aceste abuzuri, am solicitat conexarea dosarului instrumentat de procurorii DNA Alba Iulia (nr. 134/P/2015) la dosarul penal al infracţiunii la tentativa de omor (nr. 277/P/2015). Prima solicitare ne-a fost respinsă, dar am insistat cu altă solicitare care ne-a fost admisă prin ordonanţa nr. 58/ÎI-2/2018, emisă de procurorul ierarhic superior (doc.3)

În data de 27.09.2018, procurorul de caz Ilie Mihai Eduard – Parchetul General de pe lângă I.C.C.J., a primit în lucru dosarul de la DNA Alba Iulia, care conţine 35 volume, 12.057 (doisprezece mii cincizeci şi şapte) file, având ataşate 2 plicuri care conţin documente ridicate în timpul percheziţiilor, precum şi 13 CD-uri depuse de numitul Dejeu Călin. Procurorul Ilie a făcut copii numai după 160 file, din vol.1 şi vol.12, după care, în data de 30.10.2018, a restituit dosarul la DNA Alba Iulia, fără să ne comunice că a fost în posesia întregului dosar, pentru a putea să-l studiem şi noi ca să identificăm eventuale probe pentru demonstrarea adevărului. La dosar exista o solicitare scrisă din partea noastră prin care ceream să ne fie comunicat în scris când se administrează probe în dosar, dar din câte se vede procurorul de caz nu a ţinut cont de solicitarea noastră. Cele 160 de file, considerate de procurorul Ilie Mihai Eduard ca fiind semnificative şi utile cauzei, conţin discuţii telefonice purtate de soţia mea cu rudele, prietenii şi angajaţii noştri. Stenogramele nu au nicio relevanţă juridică, drept dovadă rechizitoriul le citează doar în opis, aşa, să fie la număr...

Tele-justiţia procurorilor DNA Alba Iulia a apărut în principalele fluxuri de ştiri, provocându-ne grave prejudicii de imagine, atât familiei mele, cât şi firmelor noastre (art.2). După etichetele de „agresor” şi „interlop” am fost prezentat public ca infractor implicat în fapte de corupţie. ŞASE ani mai tâziu, în 2021, procurorii DNA ne-au comunicat (doar pentru că sunt obligaţi de lege) că am fost spionaţi „ambiental” cu tehnică specială şi prin interceptarea convorbirilor telefonice, dar ni s-a refuzat accesul la dosar. De aici deducem că dosarul a fost pur şi simplu îngropat fără nicio explicaţie, fără nicio soluţie. 

Statul a cheltuit resurse considerabile ca să intercepteze sute de ore de discuţii private, transcrise în mii de file de stenograme, dar nimeni nu dă socoteală pentru finalizarea lucrării. Din toată povestea a rămas doar denigrarea noastră şi spectacolul mediatic.

Episoade
Episodul 19 - Protocoalele „statului mafiot"
Cei care au instrumentat dosarul atentatului de pe Râul Alb au lucrat pe față în favoarea agresorilor mei. Imediat după „ordinul” Premierului, procurorii au dispus, „întocmai şi la timp”, mutarea dosarului la Parchetul General, mişcare ce s-a făcut cu o repeziciune ieşită din comun. Procurorii implicați dau impresia că se află într-o competiție a servilismului din care se evidențiază Augustin (”Taica”) Lazăr, pe atunci doar șeful procurorilor de Curte la Alba.
Episod 20 - Transferul la Viena „pașaport" spre o nouă viață
Despre primele ore de spitalizare îmi amintesc foarte puțin. După ce am fost preluat de ambulanță, am fost sedat și aveam repetate stări de leșin. În dimineața zilei următoare am fost trezit de personalul medical din salonul de terapie intensivă al Spitalului Clinic de Urgență Cluj. La vizita medicală doctorul care m-a operat în acea noapte la coloana cervicală era mulțumit cum a decurs intervenția. Mi-a spus că viața mea nu mai este în pericol, dar că o să am nevoie de un program riguros de recuperare. Atunci am înțeles că măduva spinării îmi fusese afectată. Vestea a căzut ca un trăsnet și din acel moment am înțeles că viața mea urma să se schimbe radical.
Episodul 21 - Povestea colajelor menite să inducă iluzia adevărului
După ce au fugit de la locul faptei, „salvatorii mediului” s-au întâlnit cuTudor-Todoran Bogdan-Ioan (avocatul lui Păun Gabriel) și au mers împreună să recupereze camera cu care a filmat Gerit. Avocatul a declarat că: „le-am cerut camera şi cred că am privit pe întreaga înregistrare cu ei doi împreună, iar imaginile au fost transferate, creând o copie pe laptopul meu”. Înainte să ajungă la poliție, înregistrările video au fost falsificate și postate pe rețelele de socializare. Agenţii „eco” au ajuns la poliţie după cinci ore, dar nu au predat aparatele cu care au filmat și nici filmările originale care conțineau cu siguranță scena producerii actului criminal.
Episodul 22 - „Omul meu de încredere", momit politic
Mult timp după tentativa de omor am refuzat să cred că oameni apropiaţi nouă din satul Coroieşti ar putea fi părtaşi la crimă, deşi aveam indicii că au ascuns fapte şi probe care cântăreau greu în aflarea adevărului. Pe Coman Nelu l-am tratat ca pe un membru al familiei noastre, fără să ştiu că el bătuse palma cu primarul Daniel Răducanu cu două-trei zile înainte să fiu strivit sub roţile bolidului condus de Andrioni. Aşa se explică faptul că „filmările noastre” nu au ajuns ca probe la dosar.
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
FacebookYoutube
© Copyright 2024 Râul Alb