FacebookYoutube
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
MeniuMENIU

Atentatul de la Raul Alb
Episodul 17 - Patru zile de Breaking Fake News cu Râul Alb

Home » Episoade » Episodul 17 - Patru zile de Breaking Fake News cu Râul Alb

La sediul Poliţiei Haţeg rula linşajul mediatic împotriva noastră pe un televizor amplasat în holul instituţiei. Audierile procurorului Herban au ţinut până în zorii zilei de luni, 25 mai 2015, dar agresorii „eco” au fost lăsaţi să plece acasă puţin după miezul nopţii. Satisfăcut de decizia procurorului, autorul tentativei de omor a făcut un gest obscen cu degetul în direcţia martorilor noştri, reținuți în continuare pentru audieri. Tot înainte de încheierea audierilor, Păun Gabriel a mers de la Poliţie direct la un post de televiziune unde se difuzau filmările sale. Au urmat patru zile de Breaking Fake News cu Râul Alb, în care eu am fost executat public (video 17.1).

În dimineața zilei de 25.05.2015, Păun Gabriel a dat acest interviu televizat în care a prezentat în mod mincinos evenimentele de la Râul Alb, mimând confuzia, deşi văzuse şi revăzuse tot ce s-a întâmplat în acele momente: „Au venit două maşini cu nişte uriaşi şi au început să ne bată instant, fără avertisment, fără întrebare, să ne spună cine sunt, să ne întrebe cine suntem şi ce facem acolo, direct pumni şi picioare. Mi-au aplicat o lovitură foarte puternică de la început, pumn în cap, am căzut la pământ”Publicul trebuia pregătit prin minciuni difuzate agresiv şi insistent să vadă în Păun Gabriel o victimă. Nu-i de mirare că a trecut neobservată discrepanța flagrantă dintre ceea ce spunea şi felul în care arăta fizic „apărătorul naturii”. Expertizele medico-legale aveau să confirme faptul că Păun Gabriel a mințit și în legătură cu traumele fizice suferite. Legiștii i-au redus numărul zilelor de îngrijiri medicale de la 17-18 zile la 7-8 zile. Asta se întâmpla în momentul în care existata o presiune mediatică şi instituţională uriaşă, care inducea ideea că „tinerii ecologiști” sunt victime, chiar dacă eu eram cel care agoniza între viață şi moarte pe patul unui spital din Cluj, iar medicii îi sugerau soției mele să se împace cu ideea că copiii noștri vor trăi fără tată.

 

„Hoţul strigă – Hoţii!”

Bogdan Todoran, avocatul lui Păun Gabriel şi preşedintele ONG-ului „Nostra Silva”, a intrat în direct la un post de televiziune şi a comentat filmările tentativei de omor, filmări pe care el le deținea, dar nu le predase procurorului la acel moment (luni, 25 mai 2015, ora 22) Şeful „Nostra Silva” vorbeşte în stil „Cosa Nostra”: „Cum au vrut mafioţii să-i omoare pe jurnaliştii străini” și „Cum i-au călcat în picioare mafioţii pe cei care apără pădurile”. Aberaţia e colosală! Totul este prezentat exact pe dos. Dacă Păun Gabriel, Andrioni Alin şi Weidinger Gerit ar fi fost sinceri şi ar fi dorit să se afle adevărul, ar fi predat imediat organelor de urmărire penală telefoanele şi camera de luat vederi cu care au filmat, arătând înregistrările originale, nefalsificate. Am văzut că cei trei au ales să fugă de la fața locului şi să ascundă materialul probator. S-au prezentat la poliţie după 5-6 ore, timp în care au prelucrat filmele și au postat pe reţelele de socializare şi în media colaje mincinoase sub diferite identităţi pentru a crea impresia că informaţiile provin din mai multe surse independente. (Iluzia de credibilitate.) În realitate era una şi aceeaşi minciună, difuzată abundent pe mai multe canale ONG-iste, care a luat locul adevărului, iar asta se numește manipulare.​

Păun a văzut și a filmat tot timpul, din momentul în care am ajuns la şantier, până când Andrioni Alin a trecut cu mașina peste mine și a fugit de la locul faptei. „Agent Green” a mințit spunând că a fost bătut „instant”, afirmație infirmată de probatoriu, fapt ce l-a determinat pe procurorul de caz să admită că violențele fizice au început după comiterea tentativei de omor. De altfel, se poate constata şi din interviul televizat pe care l-a dat luni, 25 mai, că nu avea nicio urmă de lovitură la cap sau la faţă. Încasase câteva lovituri în vâltoarea tensiunii provocate de tentativa de omor, însă consecințele au fost amplificate de exagerări nejustificate. Pentru victima Păun Gabriel nu erau la dosar documente medicale primare care să ateste leziunile pe care pretindea că le-ar fi suferit. Fişa lui medicală UPU, cu nr. 5170/24.05.2015, a dispărut de la dosar, deşi conducerea Spitalului Haţeg a transmis-o organelor de cercetare penală de două ori. Fişa a apărut la dosar abia în ianuarie 2022, atunci când dosarul de lovire – disjuns din cel privind tentativa de omor – a fost trimis Judecătoriei Haţeg.

Chiar și după șase ani, Păun Gabriel a continuat să susțină aceleași minciuni. În 4 noiembrie 2021, el a dat un interviu în care pretinde că a fost victima unei tentative de omor. „Acel incident a fost o tentativă de omor, pentru că dacă nu aveam noroc cu carul, nu mai eram astăzi aici să facem acest interviu. (...) Trauma rămâne, durerile rămân, sechelele rămân, mâna dreaptă în curând n-o voi mai putea folosi, pentru că va fi înlocuită cu o tijă de metal, dar hai să zicem că sunt fericit că sunt în viață și că pot să-mi fac treaba”(doc.1). Interviul a fost publicat puţin înainte ca dosarul lui Păun să fie trimis în instanță. El este parte vătămată a infracțiunii de lovire. Actele medicale aflate la dosar arată că „viața acestuia nu a fost pusă în primejdie”, așadar nici vorbă de tentativă de omor asupra sa. Apoi, radiografiile certifică faptul că „nu se evidențiază traiecte de fractură”, deci nu a avut nici „coste rupte”. Cât despre temerile lui Păun că o să își piardă mâna DREAPTĂ ce putem spune, când medicii care l-au examinat scriu că, de fapt, fusese lovit la mâna STÂNGĂ? (doc.2).

 

Publicul trebuia pregătit prin minciuni

În ziua tentativei de omor au apărut două articole pe site-ul romaniacurata.ro cu scopul de a deturna opinia publică în favoarea agresorilor mei, care au provocat evenimentele de la Râul Alb. Mai întâi, Daniel Befu a publicat articolul: „Agresorul accidentat în incidentele de pe Râul Alb a fost trimis cu elicopterul, la Cluj. Ce spune poliția și câte incidente, amenințări și agresiuni au avut loc înaintea celei de azi” (art.1). Autorul a încropit o mini-istorie a unor aşa-zise violenţe anterioare de pe Râul Alb, folosind delaţiuni lansate de Dejeu Călin. Numai că, în urma cercetărilor efectuate de procurori, tot ce a reclamat acest individ s-a dovedit a fi neadevărat. Mihai Goţiu a dus manipularea în sferele de sus ale politicii: „Domnilor Ponta și Iohannis, trebuie să moară oameni pentru a se lua măsuri? Cine răspunde pentru victimele de la Râul Alb” (art.2). 
Goţiu scrie că „veştile sunt tulburătoare, dar, din păcate ceea ce s-a întâmplat era previzibil”
. Cum a prevăzut Goţiu intenţiile criminale ale activiştilor? Aflăm tot din articolele sale, în care spune, printre altele, că: „De jumătate de an, un biolog clujean, pe nume Dejeu Călin, a stat pe capul autorităţilor cu sesizări şi plângeri, strânge semnături şi alertează inclusiv comunitatea internaţională. Ca să nu fie doar un control de formă, semnează şi tu petiţia şi dă mai departe. Să ştie că suntem cu ochii pe ei (şi nu doar cu ochii)(doc.3).

Luni, 25.05.2015, membrii grupării au postat pe YouTube, de pe contul romaniacurata.ro, aceleaşi colajele mincinoase sub titlul: „Activişti atacaţi, Râul Alb, Geoparcul Dinozaurilor, 24.05.2015”(Episodul 13). Pe marginea lor s-au făcut mai multe comentarii care îl disculpau pe infractorul tentativei de omor („Stai relaxat” şi „Nu trebuie să te scuzi… eşti în legitimă apărare şi ţi-a fost pusă viaţa în pericol!) şi instigau la violenţă împotriva noastră („Eu cred că intram intenţionat în ei dacă eram la volan, deja mi-a crescut adrenalina numai când am văzut filmările acestea!!! Bafta maximă la procese acuma…”; „NU-i lăsa până nu îi vezi după gratii”). Daniel Befu şi Mihai Goţiu au continuat dezinformările pe site-ul „România Curată”. Au scris un articol prin care au promovat toate declaraţiile mincinoase pe care le-au făcut Gabriel Păun, şi Andrioni Alin cu o zi în urmă. Titlul este sugestiv:  „TEROARE: Gabi Păun, de la Agent Green şi mai mulţi tineri au fost atacaţi cu bolovani pe Râul Alb, în Parcul Dinozaurilor. Gabi Păun, dar şi un agresor au ajuns la spital”. Şi din cuprins: „Gabriel Păun, şeful asociaţiei Agent Green, şi mai mulţi tineri (ghizi locali, cu care vorbise Gabi Păun) au fost atacaţi astăzi (duminică) de aproximativ 10 bătăuşi, cu bolovani, în timp ce încercau să documenteze proiectul hidrocentralei de pe Râul Alb, din Geoparcul Dinozaurilor din Ţara Haţegului (Coroieşti, jud. Hunedoara). La faţa locului, în timpul violenţelor, a ajuns şi o echipă de jurnalişti de la Deutsche Welle. De asemenea, în zonă, fuseseră semnalate săptămâna trecută tăieri de copaci care ar fi putut proveni fie din Parcul Naţional Retezat, fie din parcul natural. Tinerii care au trimis fotografiile au semnalat şi ei faptul că fuseseră agresaţi (vezi aici, la finalul articolului). Păun a fost lovit de mai multe ori şi a scăpat ascunzându-se în pădure. În timp ce încercau să scape, una dintre maşinile cu care ecologiştii veniseră la faţa locului l-a lovit pe unul dintre agresori, care a fost transportat la spitalul din Deva pentru investigaţii suplimentare. Hunedoreanul Alin Andrioni, conducea una dintre maşinile cu care tinerii au urcat pe Râul Alb. El a povestit pentru România Curată ce s-a întâmplat: „Au coborât dintr-o remorcă. Mai erau trei bărbaţi şi două femei dintre care una era o ziaristă de prin Germania. Nu ne gândeam să fim atacaţi ca-n evul mediu sau ca-n Africa. Unii dintre atacatori erau la bustul gol ca indienii. Doamna din Germania urla şi intrase în şoc. Nu se mai controla de spaimă” (art.3.). 

 

Dovada mincinosului „scandal internaţional”

În isteria mediatică care a cuprins spațiul public s-au spus multe minciuni, dar prima în top ar fi aceea cu „o echipă de jurnaliști de la Deutsche Welle” care ar fi fost victimă a ambuscadei de la Râul Alb. În tot probatoriul de 12 volume nu există niciun înscris care să confirme mizeria asta. Dovezile arată că nu a existat nici un jurnalist străin în povestea de pe Râul Alb. De fapt, nu a fost niciun jurnalist (indiferent de naționalitate) pentru că Păun Gabriel doar s-a dat drept gazetar, dar el este plătit ca activist, ceea ce e cu totul altceva. Cum au ajuns toate televiziunile centrale care au difuzat știrea să ne acuze că am bătut „cu bestialitate” jurnaliști germani de la Deutsche Welle? Cum de nu a verificat nimeni, dar absolut nimeni – de la ziariști până la polițiști, procurori și sfârșind cu Primul Ministru – minciunile vânturate public de câțiva pseudo-ecologiști? 

Adevărul e că la atentatul de pe Râul Alb a existat un singur cetățean străin: Weidinger Gerit, prietena lui Păun Gabriel, cetățean austriac, agent de influență – plătită de terți (printre care și de Agent Green) să facă diferite campanii. Iată ce spune tânăra din Austria despre sine în declarația dată în fața organelor de cercetare penală:
"Întrebare doamna avocat Cerva Cosmina: Din filmări rezultă că martora (Weidinger Gerit, n.n.) s-ar fi prezentat ca și jurnalist la un post Deutsche Welle; Dacă s-a prezentat de la postul Deutsche Welle ca jurnalist care face un reportaj despre microhidrocentrale construite pe Râul Alb
Răspuns: Niciodată nu am zis așa ceva. Eu nu am spus asta. Nu știu cine a spus asta
Întrebare domnul avocat Chitic: Am înțeles că există relații de colegialitate între martor și Păun Gabriel; reprezintă martora o organizație de mediu sau este colegă în Agent Green, cum înțelege martora să explice colegialitatea de care vorbește.
Răspuns: Colaborez cu organizația Animal Internațional, sunt freelancer și lucrez la comunicare, vorbesc cu politicienii, la noi se face campanie și eu fac campanie împotriva transporturilor de animale vii, sunt agent de influență; cu Agent Green au fost mici proiecte, a fost totul prestabilit, am făcut video pe Facebook, dar nu mai colaborez cu ei. 
Întrebare doamna avocat Cerva Cosmina: Acțiunea de pe Râul Alb a văzut-o ca pe o astfel de campanie pe care o face martora?
Răspuns: Nu, nu avea nicio legătură cu activitatea mea.
Întrebare domnul avocat Chitic: Agent Green a plătit-o pe martor pentru colaborarea sa sau a avut o relație benevolă? 
Răspuns: Da, uneori am primit bani pentru lucrările realizate” (doc.4).

Toată povestea scandalului de pe Râul Alb este „împănată” cu minciuni menite să cosmetizeze imaginea „tinerilor ecologişti” care au provocat violențele și au ticluit probe cu scopul de a ascunde actul criminal.

 

Calomnie şi dezinformare

Marţi, 26 mai 2015, sub sigla Nostra Silva – un ONG al cărui preşedinte este Todoran Bogdan, avocatul lui Păun Gabriel – , au fost postate aceleaşi colaje mincinoase cu pretenţia unei analize profesioniste (sursa YouTube: Tentativa de omor asupra investigatorului Agent Green - 24/05/2015.) Filmuleţul a dezlănţuit alt val de ură împotriva noastră. Comentariile sunt relevante: „Trebuie mers peste ei și linșați. Dacă sunt animale trebuie tratați ca niște animale”; „mda! daca, nu-i rezolva, legal poliția, pe excrementele care au agresat echipa de investigatii îi rezolv eu! dar atunci, poliția va avea o problema mare! VA FI FOARTE DIFICIL SA-I IDENTIFICE!” 

În aceeaşi zi de marţi, Daniel Befu şi Mihai Goţiu au continuat campania din România Curată cu un articol intitulat: „Primele înregistrări VIDEO cu incidentele de pe Râul Alb. Agresorul accidentat grav este patronul firmei care voia să construiască hidrocentrala. La Arad, el este cercetat penal pentru şantaj” (art.4). Trecuseră la nivelul următor: atacul la persoană, desfiinţarea mea cu presupuse fapte penale fără legătură cu scandalul de pe Râul Alb, dar care să arate lumii întregi cine-i „omul rău” care a agresat nişte „tineri ecologişti”, blânzi şi nespus de iubitori cu natura.„România Curată a intrat în posesia unei prime înregistrări cu incidentele de duminică, de pe Râul Alb, din Geoparcul Dinozaurilor, unde un grup de tineri, printre care şi activistul de mediu Gabriel Păun, de la Agent Green, au fost atacaţi de un grup de oameni conduşi de patronul firmei care vrea să construiască aici microhidrocentrala". 

Miercuri, 27 mai 2015, Mihai Goţiu publică în România Curată o "ANALIZA VIDEO a atacului de pe Râul Alb. Dovada a cât de violente au fost atacurile asupra lui Gabi Păun (Agent Green) și a faptului că agresorul accidentat grav este cel care a alergat și a sărit pe capota unei mașini în mers" (art.5). Aşa-zisa „analiză profesionistă” este o manipulare ieftină în sensul că este inversat firul evenimentelor să pară că mai întâi au fost agresaţi „tinerii ecologişti” şi abia pe urmă a fost comisă tentativa de omor. Dacă priviţi momentul în care a fost lovit Păun Gabriel – stop-cadru cu care Goţiu şi-a început manipularea, veţi observa că imaginea e surprinsă din maşina care mai înainte a trecut peste mine. Aşadar agresiunea asupra lui Păun nu poate fi anterioară tentativei de omor. De ce le-a inversat Goţiu? Pentru a induce ideea că noi am provocat conflictul şi că fapta lui Andrioni ar fi o URMARE nefericită a violenţelor noastre. Această interpretare a fost preluată şi de ancheta oficială, ceea ce în opinia noastră se cheamă: favorizarea infractorului. Pe urmă, povestea că eu am sărit pe maşină e ca şi cum ar spune cineva că te-ai înfipt cu ochiu’ în pumnul lui, după ce el te-a lovit ca la box. Am mai explicat momentul, nu mai insistăm aici. Cât despre faptul că: „Gabriel Păun a suferit lovituri puternice la cap, torace și la mâna stângă ( sau mâna dreaptă - nici el nu mai ştie), în urma cărora acesta s-a ales cu fractură la coaste, leziuni în părțile laterale și din spate ale capului, precum și cu un deget rupt”, sunt acte medicale care dovedesc faptul că fostul senator Goţiu minte.
Tot miercuri, 27 mai 2015, am fost acuzați de vandalism. Pe contul de Facebook „Instalaţii Termice Sanitare” (gestionat de Andrioni Alin), pe contul personal al lui Mihai Goţiu precum şi pe contul romaniacurata.ro apărea că: „Sediul firmei lui Alin Andrioni, din comună Toteşti, a fost vandalizat azi noapte (noaptea de marţi spre miercuri); Instalaţii Termice Sanitare: „Sunt aceleaşi brute care trebuiau arestate pe loc pentru tentativă de omor”; Mihai Goţiu: „TENSIUNILE cresc în Retezat. Sediul firmei unuia dintre ghizii locali care i-au însoţit duminică pe activiştii de mediu şi jurnaliştii atacaţi pe Râul Alb a fost vandalizat azi noapte!” (doc.5). 
Acuzaţiile împotriva noastră sunt calomnioase, complet lipsite de dovezi. Ele fac parte din aceeaşi strategie de deturnare a atenţiei de la faptele cu adevărat grave comise de agenţii „#”. Dacă exista cu adevărat o vandalizare, Andrioni ar fi sesizat poliţia în legătură cu acest eveniment şi am fi fost cercetaţi.

 

Propagandă cu metode specifice de atac la persoană 

După trei zile de linşaj a urmat sentinţa mediatică care m-a „găsit” vinovat pentru agresiune şi mă prezenta ca pe un infractor cu antecedente penale. În data de 28.05.2015, Goţiu Mihai a scris un articol în România Curată, unde ne denigrează şi deturnează în mod evident adevărul privind evenimentele din data de 24.05.2015, minţind cu nonşalanţă: „Agresiunea a fost condusă de patronul firmei”; „tinerii atacaţi încercau să fugă de ploaia de pietre”; „EXCLUSIV: Ce legături de afaceri au avut atacatorii de pe Râul Alb cu lumea interlopă din Arad. Și de ce e cercetat penal patronul care a condus atacul”; „Atacul asupra unor activişti și jurnalişti pe Râul Alb, în Geoparcul Dinozaurilor din Țara Haţegului, a şocat întreaga țară. Agresiunea a fost condusă de patronul firmei Abi Automotion, Mihalache Bocea, cel care a fost grav accidentat în timp ce tinerii atacați încercau să̆ fugă de ploaia de bolovani care s-a abătut asupra lor. România Curată a investigat istoricul acestei firme, care a obţinut într-un mod mai mult decât discutabil dreptul de a construi o microhidrocentrală pe unul dintre ultimele râuri virgine ale Europei” (art.6).
În articolele publicate de cei doi „jurnaliști" (Befu Daniel și șeful lui Goțiu Mihai) sunt prezentate mai multe informaţii confidenţiale despre familia mea și despre firmele pe care le administram, de unde rezultă că autorii materialelor „ne-au documentat" cu mult timp înaintea zilei de 24.05.2015. Ei vorbesc despre un dosar în care fusesem acuzat pe nedrept de şantaj, în 2013, dar procurorul de caz a clasat dosarul în același an pe motiv că fapta nu există (doc.6)Acel dosar a fost folosit de către Befu Daniel și Goțiu Mihai pentru a arăta că eu aş fi o „persoană certată cu legea”. Informaţiile prezentate în acele articole nu erau publice la momentul respectiv, de unde reiese că activiştii de presă ONG le-au primit de la persoane din sistem care au acces la astfel de informaţii.
Ar mai fi de remarcat faptul că această grupare este foarte bine organizată. De fiecare dată postează în acelaşi timp şi în mai multe publicaţii aceleaşi ştiri false despre anumite persoane pe care le denigrează, transformându-le în adevărate ţinte. În cazul nostru, este clar că toate aceste postări tendenţioase au fost făcute pentru a-l salva pe Andrioni Alin, care, în alte condiţii, ar fi putut să-şi demaşte „protectorii”. 

După tot ce s-a întâmplat, sunt îndreptăţit să cred că lichidarea mea fizică nu era „previzibilă” (cum susţinea fostul senator USR Mihai Goţiu), ci programată. 

 

Episoade
Episodul 18 - Mesajul Premierului, un ordin de execuție
După trei zile de linșaj mediatic asupra mea, dezinformarea opiniei publice a devenit politică oficială de stat prin intervenția premierului Victor Viorel Ponta. Şeful Executivului a lansat un mesaj care avea să determine, implacabil, cursul mincinos al anchetei
Episodul 19 - Protocoalele „statului mafiot"
Cei care au instrumentat dosarul atentatului de pe Râul Alb au lucrat pe față în favoarea agresorilor mei. Imediat după „ordinul” Premierului, procurorii au dispus, „întocmai şi la timp”, mutarea dosarului la Parchetul General, mişcare ce s-a făcut cu o repeziciune ieşită din comun. Procurorii implicați dau impresia că se află într-o competiție a servilismului din care se evidențiază Augustin (”Taica”) Lazăr, pe atunci doar șeful procurorilor de Curte la Alba.
Episod 20 - Transferul la Viena „pașaport" spre o nouă viață
Despre primele ore de spitalizare îmi amintesc foarte puțin. După ce am fost preluat de ambulanță, am fost sedat și aveam repetate stări de leșin. În dimineața zilei următoare am fost trezit de personalul medical din salonul de terapie intensivă al Spitalului Clinic de Urgență Cluj. La vizita medicală doctorul care m-a operat în acea noapte la coloana cervicală era mulțumit cum a decurs intervenția. Mi-a spus că viața mea nu mai este în pericol, dar că o să am nevoie de un program riguros de recuperare. Atunci am înțeles că măduva spinării îmi fusese afectată. Vestea a căzut ca un trăsnet și din acel moment am înțeles că viața mea urma să se schimbe radical.
Episodul 21 - Povestea colajelor menite să inducă iluzia adevărului
După ce au fugit de la locul faptei, „salvatorii mediului” s-au întâlnit cuTudor-Todoran Bogdan-Ioan (avocatul lui Păun Gabriel) și au mers împreună să recupereze camera cu care a filmat Gerit. Avocatul a declarat că: „le-am cerut camera şi cred că am privit pe întreaga înregistrare cu ei doi împreună, iar imaginile au fost transferate, creând o copie pe laptopul meu”. Înainte să ajungă la poliție, înregistrările video au fost falsificate și postate pe rețelele de socializare. Agenţii „eco” au ajuns la poliţie după cinci ore, dar nu au predat aparatele cu care au filmat și nici filmările originale care conțineau cu siguranță scena producerii actului criminal.
RÂUL ALB
UNA CU NATURA
FacebookYoutube
© Copyright 2024 Râul Alb